Hlavní obsah

Soud v Liberci rozhodl o vydání lotyšského demonstranta

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaačtyřicetiletý lotyšský matematik a programátor Ansis Ataols Berziňš, kterého letos v březnu zadržela na základě evropského zatýkacího rozkazu česká policie v Liberci, má být vydán do své vlasti. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Liberci. Muž proti verdiktu na místě podal stížnost, o níž bude rozhodovat vrchní soud.

Foto: Michael Polák, Právo

Lotyš Ansis Ataols Berziňš u soudu

Článek

Berziňš byl v Lotyšsku pravomocně odsouzen za účast na masových nepokojích, které probíhaly v Rize v lednu 2009. Do vězení ale nenastoupil a Lotyšsko na něj vydalo evropský zatykač.

„Zadržený nebyl v Lotyšsku krácen právem na obhajobu, všemi jeho námitkami se v Lotyšsku zabýval odvolací soud, o jednání soudu věděl a zastupoval ho obhájce,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Lukáš Korpas.

Foto: Michael Polák, Právo

Lotyš Ansis Ataols Berziňš u soudu

Odmítl také Berziňšovy námitky, že jde v jeho věci o politický proces a že mu ve vězení v Lotyšsku hrozí nebezpečí. „Lotyšsko je součástí Evropské unie a je potřeba na ně pohlížet jako na demokratickou a bezpečnou zemi,“ zdůvodnil soudce.

Soud také rozhodl o přeměně předběžné vazby, v níž je nyní Lotyš zadržován, na vazbu předávací. Lotyšova matka Jelena Staburovová, která jednání přihlížela, označila průběh libereckého soudu za komické divadlo. „Protože soud četl všechny lži, které sem poslali z Lotyšska a které se našeho syna vůbec netýkají,“ uvedla Staburovová.

Foto: Michael Polák, Právo

Lotyš Ansis Ataols Berziňš u soudu

Lotyš, který k soudu chodí v tričku s nápisem Svobodu politickým vězňům, už při předchozím líčení, že při demonstraci v Rize pouze házel sněhové koule a prázdné lahve na budovu parlamentu a že jednou dlažební kostkou trefil zasahujícího policistu do ramene.

„Pouze jsem legitimně protestoval proti tehdejší vládě, stala se z toho ale politická věc, která vyústila v kriminální proces,“ hájil se Lotyš, který před svým zadržením absolvoval v Liberci studijní stáž. Česko už dříve odmítlo muži udělit politický azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám