Hlavní obsah

Soud poslal vydavatelství Mladá fronta opět do konkurzu

– České Budějovice • Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil opět konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Podle soudu nelze firmu reorganizovat, když nemá provoz ani zaměstnance. Soud zároveň zastavil řízení o návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Jaromír Soukup Consulting na povolení reorganizace.

Foto: Profimedia.cz

Budova nakladatelství Mladá fronta v Modřanech

Článek

Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Vrchní soud v Praze zrušil v srpnu předchozí usnesení krajského soudu, který loni zamítl návrh na reorganizaci vydavatelství a poslal Mladou frontu do konkurzu. Věc proto teď znovu řešil soud prvního stupně.

Insolvenční správkyně Petra Hýsková ve čtvrtek ČTK řekla, že rozhodnutí soudu je pragmatické. Podle ní zabrání tomu, aby se „hazardovalo” s majetkovou podstatou. Již dříve řekla, že jediným možným řešením je konkurz.

„Ze zbytků majetku po zpeněžení částí majetkové podstaty nelze o organizování nějakého celku ani uvažovat,” uvedl soudce Miloš Vondráček.

Albatros Media koupila za 14 milionů knižní divizi Mladé fronty

Ekonomika

„Dlužník (Mladá fronta) musí k tomu, aby byla reorganizace přípustná, disponovat obchodním závodem nebo jeho částí, kterou provozuje nebo u které není vyloučeno znovuobnovení provozu,” připomněl Vondráček.

„Takový stav však není možné až samotnou reorganizací vytvořit. Dlužník dále nesplňuje podmínku zaměstnávání nejméně 50 zaměstnanců. S ohledem na účel tohoto kritéria pro reorganizaci nemusí splňovat ani kritérium obratu vztahujícího se nyní k závodu ve stavu, který již dávno neexistuje,” doplnil soudce.

Další postup měl soud projednat na schůzi 29. září, kterou nyní zrušil, protože reorganizace je podle něj nepřípustná.

Hýsková hodnotí soudní rozhodnutí kladně. „Je pragmatické, myslím si, že závěr, který soudce přijal, přijal velmi správně. Zabránil tak možnému hazardování s majetkovou podstatou, ze které by měli být uspokojováni právě věřitelé, kteří by bohužel hlasovací práva na schůzi (29. září) ani neměli,” řekla Hýsková.

Soud ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta

Ekonomika

Předpokládá, že věřitelé, kteří žádali reorganizaci, se odvolají k Vrchnímu soudu v Praze.

Jejím cílem je co nejvíc ochránit majetek vydavatelství, aby zbytečně nenarůstaly pohledávky. „A aby se nám podařilo udržet hodnotu zbytku aktiv, která máme,” řekla.

Na účtech majetkové podstaty Mladé fronty je 72,8 milionu Kč. Pohledávky za majetkovou podstatou a pohledávky jim postavené na roveň jsou přes 91 milionů Kč, nebude možné všechny uspokojit.

Věřitelé žádali dříve po vydavatelství asi 400 milionů. Kumulovaná ztráta Mladé fronty byla koncem loňského roku téměř 200 milionů. Firma už nemá žádné zaměstnance. Provoz vydavatelství ukončil loni před Vánoci soud.

Mladou frontu, která vydávala ekonomický týdeník Euro, několik dalších časopisů nebo knihy, poslal soud do konkurzu loni v listopadu. Hýsková pak začala majetek vydavatelství rozprodávat.

Vydavatelství Mladá fronta se vydražilo za 50,1 milionu

Ekonomika

Letos v lednu se v dražbě prodala online divize vydavatelství včetně ochranných známek tištěného časopisu Euro.

Koupila ji společnost Internet Info za 15,8 milionu. Stejný měsíc se vydražily některé časopisy za téměř 4,2 milionu. V únoru pak koupila firma Albatros Media za 14 milionů knižní divizi vydavatelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám