Hlavní obsah

Soud už počtvrté osvobodil exministryni zdravotnictví Součkovou

PRAHA

Již počtvrté si u soudu vyslechla osvobozující rozsudek bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková. V úterý verdikt vynesl ve čtvrtém kole procesu Obvodní soud pro Prahu 2. Podle obžaloby uzavřela Součková nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem ve sporu s Diag Human.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Exministryně Marie Součková odchází od soudu

Článek

Úterní rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Obžaloba Součkovou viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Nepředala kauzu úřadu

Někdejší ministryně podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nováček byl podle obžaloby navíc zvolen bez výběrového řízení.

Smlouva právníkovi slibovala za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset miliónů korun. Ty také dostal, a podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset miliónů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 miliónů korun.

Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, mluvila od počátku případu o politickém podtextu a o tom, že kdyby byla politicky loajální, asi by na ministerstvu zůstala.

Česko prohrálo arbitráž

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo.

Firma loni vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit 8,33 miliardy korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česká republika peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám