Hlavní obsah

Soud uložil statisícové tresty zástupcům družstva v kauze pražského Zeleného údolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku byli ve čtvrtek odsouzeni k peněžitým trestům předseda Lidového bytového družstva Praha 4 (LBD) Přemysl Šíma a členka představenstva Hana Svobodová. Případ se týká údajného pochybení při prodeji pozemků pod domy v pražském Zeleném údolí, které podle obžaloby Šíma prodal pod cenou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelené údolí v Praze 4

Článek

Podle nepravomocného rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 má předseda LBD zaplatit 600 000 korun a Svobodové, která nevýhodnou smlouvu spolupodepsala, soud vyměřil trest ve výši 200 000. Obhajoba i obžaloba si vzaly lhůtu na případné odvolání.

Podle soudkyně Jany Petrákové obžalovaní svým jednáním z vědomé nedbalosti zavázali družstvo k prodeji pozemků za zafixovanou cenu 18,5 miliónu korun, aniž by předtím zajistili jejich kvalitní znalecký posudek. O uzavřené smlouvě navíc Šíma členy družstva informoval se zpožděním a nepřesně.

Způsobenou škodu soud vyčíslil na 5,3 miliónu korun. Obžaloba pro oba obviněné požadovala dvouletý podmíněný trest s tříletou podmínkou, náhradu škody a tři roky zákazu činnosti.

Spory s členy družstva

Sídliště Zelené údolí stojí poblíž Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze-Krči. Šíma podle obžaloby v roce 2001 uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí, ve které se zavázal pozemky, které tehdy družstvo ještě nevlastnilo, prodat za 18,5 miliónu korun. Podle spisu však v té době měly hodnotu 43 miliónů korun, smlouva prý navíc nebyla schválena na členské schůzi.

Šíma před soudem zopakoval, že celé obvinění je podle něj dílem maximálně pěti ze 420 členů družstva, se kterými má prý dlouhodobě spory. Zpochybnil i znalecké posudky, o které se opírá obžaloba. Svobodová v emotivní závěrečné řeči připomněla, že nejednala s úmyslem překročit své pravomoci.

Celý případ se táhne osm let a někteří svědci již zemřeli. „Jedná se o komplikovaný případ. Vnitřní logiku mají argumenty všech zúčastněných stran,” uvedla Petráková.

V jiném sporu šlo o bourání

Parcely prodal Šíma firmě GV Reality v roce 2012, kdy měly podle zástupkyně družstva hodnotu 86 miliónů korun. Firma je pak nájemníkům údajně nutila k odkupu za podstatně vyšší cenu, než za kterou je odkoupila.

České soudy řeší i žalobu firmy GV Reality, která po obyvatelích Zeleného údolí žádá peníze za využívání pozemků. Celková plocha pozemků pod domy je 10 000 čtverečních metrů. Firma se také domáhala zbourání rodinných domů, což ale soudy postupně zamítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám