Hlavní obsah

Soud snížil o sedm let trest lékaři Bartákovi za přípravy vražd

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý snížil trest lékaři Jaroslavu Bartákovi za přípravy vražd z 15 let na osm. Barták podle obžaloby plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry, pravoslavného kněze Eugena Freimanna a dalších tří lidí.

Za vězení jsem vděčný pánubohu, řekl u v červnu soudu lékař BartákVideo: Michael Polák , Právo

 
Článek

„Soud uznal obžalovaného vinným z trestného činu přípravy vraždy a vydírání a snížil mu trest z 15 let na osm let. Rozsudek je pravomocný, obžalovaný si může podat dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekl Novinkám mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. Na verdikt upozornil server idnes.cz

Foto: Právo

Jaroslav Barták u libereckého soudu

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy podle spisu plánoval ze msty za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Bartákovy plány vražd ve vězení na nahrávací zařízení v hodinkách zaznamenal jeho mladší spoluvězeň.

„Záznam je jednoznačný. Mohli jsme si udělat názor na to, jak se obžalovaný chová. Neneslo to žádné známky toho, že by byl opilý nebo zfetovaný léky. Podrobnosti, které při plánování uváděl, byly detailní a mohly být skutečně základem trestné činnosti,“ uvedla ve zdůvodnění rozsudku v červnu soudkyně krajského soudu Eva Drahotová.

Prý vraždit nechtěl

Podle Bartákovy obhájkyně Hany Riedlové soud nepřijal ani jeden argument obhajoby. „Pan doktor Barták nechtěl nikoho vraždit ani vydírat. Hodinky, na které měl být pořízen záznam z věznice, se nikdy nenašly. Nikdo neví, kde jsou. Postup policie v celé věci byl velmi podivný,“ upozornila tehdy Riedlová. „A samotná myšlenka na spáchání trestného činu není trestným činem,“ dodala advokátka, jejíž závěrečná řeč trvala téměř hodinu.

Barták si už odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a zneužívání svých asistentek. Část trestu si už ve vězení odsloužil. Celkem by měl ve vězení strávit 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám