Hlavní obsah

Soud rozkrývá kauzu sázkařské mafie ve fotbale

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzou rozsáhlé korupce ve fotbale se v úterý zabýval Okresní soud ve Strakonicích. Fotbalisté podle obžaloby ovlivňovali jako členové sázkařské mafie zápasy především v nižších i juniorských soutěžích, ale i v první lize nebo v poháru. Případy soud projednává pod dvěma jednacími čísly – každé jednání se týká devíti lidí.

Kauza údajné korupce ve fotbale u soudu ve Strakonicích (archivní video z května loňského roku)Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Hráče podle obžaloby často úkoloval slovenský hráč Marián Dirnbach, který už dostal zákaz působení ve fotbale na 25 let. Kořeny sázkařské mafie vedly až do asijských zemí.

V úterý se soud týkal výslechů svědků ohledně obžalovaných, mezi kterými je například bývalý hráč střížkovských Bohemians i Dynama České Budějovice Jan Halama nebo liberecký gólman Zbyněk Hauzer. Hráče usvědčují především odposlechy a záznamy esemesek z mobilních telefonů.

Mezi svědky, kteří vypovídali, byl i jihočeský obránce Roman Lengyel, jenž sdílel kabinu s Janem Halamou za jeho působení v Českých Budějovicích. Dlouholetá opora Českých Budějovic i přes nabídky, které jí Halama posílal a které naznačovaly korupci, nebrala obránce Dynama vážně. Jak před soudem prohlásil, nikdy neovlivnil ani jediný zápas.

„Halama se chtěl zapojit do party, když k nám přišel z Plzně. Byla s ním sranda, ale byl to pohádkář,“ uvedl před soudem Lengyel.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Soud ohledně korupce ve fotbale pokračoval v úterý ve Strakonicích výslechy svědků.

Připustil, že Halama, i když byl v rezervním týmu, hodně sázel a stále se ho ptal na sestavu – jestli bude kompletní a zda nejsou v áčku zranění hráči. „Ptal se, jestli jsme všichni zdraví a jestli vyhrajeme. Jestli to má vsadit,“ podotkl Lengyel. Zdůraznil, že od Jana Halamy nikdy nedostal žádné peníze.

Podle odposlechů a záznamů posílal Halama Lengyelovi zprávy a volal mu, že by potřeboval pomoci za „nějakej drobák“ nebo že jsou v tom čtyři hráči za třicet na dva, aby to neříkal spoluhráčům. Lengyel však na tyto zprávy nereagoval.

V úterý svědčil i brankář Jan Hanuš, který připustil, že v roce 2013 dostal nabídku od spoluhráče Jana Kosaka z Vysočiny Jihlava, aby si vsadil na zápas juniorky, za kterou chytal.

„Den před zápasem se Spartou za mnou přišel s tím, že je možné vydělat si sázením na tento duel. Vůbec jsem na tu nabídku nereagoval a zápas jsme vyhráli 2:0. Já vůbec nesázím, a když to vezmu zpětně, tenkrát jsem nevěděl, o co jde. Dnes bych to nahlásil a do utkání nenastoupil,“ uvedl před soudem Hanuš.

Pokračování v říjnu

Středeční soudní projednávání se týkalo obžalovaných Martina Doubka, Jana Halamy a jeho bratra Michala, Zbyňka Hauzra, Jana Kalendy, Jana Kosaka, Lukáše Křečka, Jana Lelingdona a Martina Suse.

Ve druhé skupině obžalovaných jsou Jan Hanzal, Daniel Kaplan, David Placák, Zdeněk Kopas, Michal Macháček, Jan Procházka, Ondřej Bíro, Petr Hlaváček a David Jablonský.

Obžaloba má celkem 25 bodů a oba procesy budou pokračovat v říjnu přehráváním odposlechů. Některým hráčům hrozí za podplácení až šest let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám