Hlavní obsah

Soud rozdal tresty kuplířům, pro něž pracovala i čtrnáctiletá

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Osm let nepodmíněně pro kuplíře Jaroslava Hamšíka a šest let pro jeho komplice Radka Pluciaka vyměřil v pondělí Krajský soud v Ostravě. Oba muži v letech 2008 a 2009 nabízeli v havířovských bytech k sexu celkem sedm žen a dívek, z nichž jedna měla teprve čtrnáct a jedna pouze sedmnáct let a byla na útěku z výchovného ústavu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslav Hamšík u ostravského krajského soudu.

Článek

Muži prodávali dívky v pronajatých bytech na Opletalově a Kmochově ulici, sháněli je přes známé a inzeráty. Z vydělané sumy si nechávali vyplácet celou polovinu. Soud uznal oba vinné z kuplířství, obchodování s lidmi a ohrožování výchovy mládeže.

U soudu oba popírali, že by s dívkami obchodovali a že by jim musely odvádět výdělky. „Ty holky sexuální služby dělaly samy, protože to chtěly,“ hájil se u soudu Hamšík. S rozsudkem nesouhlasil a na místě si podal odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Soud má určité náznaky, že se u některých dívek mohlo jednat i o 80 tisíc korun měsíčně.
soudce

Verdikt se nelíbí ani Pluciakovi, který se chce také v zákonné lhůtě odvolat. „Jsou to samé lži,“ řekl novinářům, když ho eskorta odváděla do věznice.

Podle soudce však obhajoba obžalovaných neobstojí, protože je proti ní celá řada usvědčujících důkazů. Kromě různých svědectví to je například takzvaná Kniha příchodů a odchodů, kterou policisté našli v jednom z pronajatých bytů. V knize jsou podrobně uvedeny dny a hodiny příchodů klientů i jejich telefonní čísla.

Přesná částka, kterou prostitutky pro pasáky vydělaly, není zcela jasná, rozhodně jim ale zisky umožnily žít si nad poměry. „Soud má určité náznaky, že se u některých dívek mohlo jednat i o 80 tisíc korun měsíčně,“ řekl soudce Jaroslav Málek.

Podotkl také, že některé z dívek provozovaly prostituci nejen v Havířově, ale i ve Španělsku, kde se údajně nakazily pohlavními chorobami. Oba muži byli už v minulosti trestáni, Pluciak byl dokonce ještě v podmínce, takže k šesti letům si musí přičíst ještě neodpykaný trest z minulosti.

Reklama

Související témata:
Marek Hamšík

Výběr článků

Načítám