Hlavní obsah

Soud pustil z vazby Rusa, kvůli kterému nouzově přistálo letadlo

Právo, Novinky, Josef Koukal
PRAHA

Rus Jevgenij Dogajev, který byl loni v prosinci na pražském letišti zadržen poté, co kvůli němu muselo nouzově přistát letadlo mířící do švýcarské Ženevy, byl propuštěn z vazby na kauci milión korun. Jeho advokát Julius Kramarič tvrdí, že bude vydán do Ruska v nejbližší době.

Článek

Dogajev chce být vydán do Ruska, protože tam bude souzen mírněji, pokud vůbec bude v této zemi obžalován.

Muž byl českými policisty zatčen 28. prosince loňského roku poté, co se v letadle ruské společnosti Aeroflot se 168 pasažéry na palubě v opilosti dožadoval, aby letoun změnil kurs na Káhiru, jinak stroj vyhodí do vzduchu. Letoun letící z Moskvy do Ženevy byl nucen nouzově přistát na pražském ruzyňském letišti. [celá zpráva]

Podle ruské generální prokuratury zahájila 12. ledna moskvevská letištní policie proti Dogajevovi trestní stíhání za vědomě lživé vyhrožování teroristickým činem. Podle ruských zákonů by mohl být odsouzen až ke třem letům vězení. Jestliže by byl ale Dogajev souzen v Česku, byl by obviněn z pokusu o únos letadla a hrozilo by mu až 15 let vězení.

Dogajev letadlem cestoval s osmičlennou rodinou. Manželka zadrženého uvedla, že muž trpí schizofrenií a jeho stav se po požití alkoholu zhoršuje. On sám si na svůj čin nepamatuje, ale popírá, že usiloval o únos. Svého činu prý lituje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám