Hlavní obsah

Soud propustil z vazby obviněného soudce Elischera

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ok, kub

Městský soud v Praze ve středu propustil stíhaného soudce Ivana Elischera z vazby. Vyhověl tak soudcově stížnosti. Elischer je stíhaný za přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení.

BEZ KOMENTÁŘE: Soudce Elischer opouští vazební vězniciVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Soud rozhodl ve středu po poledni při neveřejném zasedání. „Soud vyhověl stížnosti obviněného, protože pro vazební stíhaní neshledal důvody. Muž byl dočasně zproštěn výkonu funkce soudce, což vylučuje, že by pokračoval v trestné činnosti. V současné době rovněž nehrozí, že by ovlivňoval svědky,“ řekla Novinkám mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Elischer opouští vazební věznici

Soudce Elischer opustil vazbu krátce před třetí hodinou odpoledne za doprovodu manželky. S médii odmítl hovořit, nasedl do auta a odjel.

Hrozí mu 12 let

Sedmapadesátiletý Elischer byl ve vazbě od poloviny března. Hrozí mu až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Elischer opouští vazební věznici

Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zdokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti je Elischer v současné době dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám