Hlavní obsah

Soud potvrdil šest let za smrt čtyř lidí v autě

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Šest let vězení potvrdil ve středu Krajský soud v Ostravě Robertu Vršanskému (31) z Bruntálu za lednovou dopravní nehodu na křižovatce v Samotiškách na Olomoucku. Svým vozem zcela zdemoloval škodovku, ve které přišli o život čtyři mladíci ve věku 18 až 22 let.

Článek

Soud Vršanskému potvrdil i desetiletý zákaz řízení motorových vozidel. Úhradu odškodného pozůstalým v celkové výši přesahující 2,9 miliónu korun, o které rozhodl olomoucký okresní soud loni 30. září, ale krajský soud zrušil a pozůstalé odkázal na občansko-právní soudní jednání.

Po vyhlášení rozsudku pozůstalí neskrývali emoce. "Ukopat k smrti," řekl jeden z nich na adresu obžalovaného. Rušno bylo i v soudní síni. Při závěrečné řeči obhájkyně Vršanského musel soudce některé pozůstalé kvůli hlasitým projevům napomínat.

Jedna z největších loňských silničních tragédií se stala 19. ledna. Vršanský, který řídil vozidlo Škoda Octavia, se podle rozsudku při vjezdu do obce nevěnoval plně řízení a nerespektoval povolenou rychlost ani dopravní značení. Nedal přednost v jízdě Škodě 130, v níž cestovala pětice mladých lidí a čelně narazil do jejich levého boku. Poté se škodovka roztočila a převrátila na střechu.

Vymlouval se na oslnění

Zatímco on a jeho manželka vyvázli z nehody bez zranění, čtyři mladíci ve škodovce na místě zemřeli a pátý stále bojuje o život. "Jeho stav je velmi blízký smrti. Má sice otevřené oči, ale vůbec nekomunikuje, má ochrnuté všechny končetiny. Někdy si říkáme, že by bylo lepší, kdyby nehodu nepřežil," řekli novinářům rodiče mladíka.

"Projížděl jsem obcí maximálně šedesátkou. Všude kolem silnice jsou stromy, a tedy i stín. Když jsem v něm vjížděl na křižovatku, oslnilo mě slunce. Snažil jsem se upravit stínítko a v tom okamžiku jsem uviděl stopku i zprava přijíždějící vozidlo. Pak jsem stačil už jen strhnout volant vlevo ve snaze zabránit nejhoršímu. Co bylo dál, k tomu se nedokážu vyjádřit. Byl to hrozný fofr," hájil se v srpnu při zahájení procesu Vršanský.

Podle soudního znalce ale obcí projížděl rychlostí v rozmezí od 73 do 78 kilometrů v hodině. "Kdyby respektoval dopravní značení a jel padesátikilometrovou rychlostí, nehoda by se nestala, a to ani za situace, kdyby byl skutečně oslněn, což není vyloučené," konstatoval znalec.

"Chtěl bych se pozůstalým omluvit. Strašně jsem jim ublížil. Nemělo se to stát. Totéž platí o mé rodině. Zničil jsem úplně všechno," tvrdí Vršanský. Dvěstě tisíc korun, které dostal za nehodu od pojišťovny, již rozdělil mezi pozůstalé. Další náhradu škody by mělo stanovit soudní jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Tragická nehoda škodovek před soudem

Dopravní nehodu, při které letos v lednu v Samotiškách na Olomoucku přišli o život čtyři mladíci ve věku 18 až 22 let a pátý leží v kritickém stavu...

Za krvavou nehodu potrestán šesti lety

Na šest let za mříže poslal ve čtvrtek Okresní soud v Olomouci Roberta Vršanského z Bruntálu za to, že zavinil dopravní nehodu, při které letos v lednu...

Výběr článků

Načítám