Hlavní obsah

Soud potvrdil mincovnímu obchodu pokutu za drsné obchodní praktiky

– Plzeň
Právo, pab

Pokuta 100 tisíc korun za agresivní obchodní praktiky pro švýcarskou společnost ANG Swiss, která v Česku prodává sběratelské mince pod obchodní značkou Český mincovní obchod, platí. Loňské rozhodnutí České obchodní inspekce (ČOI) o uložení sankce za porušení zákona na ochranu spotřebitele potvrdil nyní Krajský soud v Plzni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Zamítli jsme žalobu firmy jako nedůvodnou,“ řekl Právu předseda senátu správního úseku krajského soudu Václav Roučka. Podle něj se jednalo skutečně o drsné obchodní praktiky, kdy je zákazník nalákán na výhodnou nabídku koupě jednoho výrobku, ale ve skutečnosti je dotlačen do situace, kdy musí odebrat a zaplatit další výrobky.

„Informace v nabídkovém kuponu o odebrání dalšího zboží jsou vzhledem k velikosti textu a jeho umístění snadno přehlédnutelné. Tyto kupony vytváří dojem, že si zákazník kupuje jednu minci, ale ve skutečnosti se zavazuje ke koupi dalších kusů. Z obchodní mašinérie se pak jen těžko vymaňuje a musí se z toho složitě právně vyvázat,“ doplnil Roučka.

Žena dostane odměnu za nalezené historické mince

Domácí

Nechtěli prý podvádět

Firma se brání tím, že jazykové mutace znění a podoby nabídkového kuponu funguje bez problému i v jiných státech Evropské unie, aniž by místní správní orgány v těchto zemích na jeho znění nahlížely jako na agresivní obchodní praktiku.

„Nemáme zájem podvádět, ale budovat stabilní základnu sběratelů, kterým můžeme poskytovat své služby. Po celém světě máme více než 10 milionů spokojených zákazníků, z toho přes 30 tisíc využívá naše služby v České republice. Zlomek nespokojených, kteří se obrací na ČOI, nereprezentuje standardní průběh vztahu se zákazníky ani průměrného spotřebitele,“ stojí v textu žaloby společnosti ANG Swiss.

Její právní zástupce tvrdí, že vysvětlení v nabídkovém kuponu je sepsáno jasným, průměrnému člověku srozumitelným jazykem, středně velkým písmem a za použití dostatečného grafického rozlišení oproti ostatním částem textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám