Hlavní obsah

Soud potrestal dvojici za obchod s lidmi. S pracovníky z Česka zacházeli v Británii jako s otroky

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Za obchod s lidmi potrestal v pátek Krajský soud v Hradci Králové dvojici, která podle obžaloby v Británii nutila k práci čtyři muže z Česka. Ladislav Fedák (44) by si měl odsedět 8,5 roku a jednomu z poškozených zaplatit 100 tisíc za nemajetkovou újmu, recidivista Roman Feko (49) dostal o dva roky méně, ale peněžitý trest ve výši 300 tisíc. Rozsudek není pravomocný, Fedák se proti němu na místě odvolal, Feko i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní z obchodu s lidmi u hradeckého souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Obžaloba vinila oba muže, že v období od jara 2012 do října 2016 nutili za použití pohrůžek i násilí čtyři muže, kteří přijeli z Česka do Velké Británie za výdělkem, uklízet v kancelářích a dopravních prostředcích v Cardiffu a na dalších místech ve Walesu.

Za jejich práci jim platili minimálně, většinu zisku si nechávali, čímž se měli obohatit nejméně o 1,35 miliónu korun.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Roman Feko (v pruhovaném triku) a Ladislav Fedák, dvojice obžalovaných z obchodování s lidmi u hradeckého soudu.

„Zneužívali jejich tísně a závislosti, které u nich vyvolali, když jim zadržovali jejich doklady. Udržovali je v neschopnosti se v cizím státě bez dostatečného množství finančních prostředků a pro nedostatečnou znalost anglického jazyka z jejich vlivu vymanit,“ řekl již dříve státní zástupce Milan Šimek.

Jako otroci

Jak uvedl předseda senátu Miroslav Mjartan, byla vina obžalovaných prokázána. „Všichni čtyři poškození vypovídali shodně o tom, co se v Anglii dělo," vysvětlil předseda senátu Miroslav Mjartan, proč soud vyhodnotil jejich výpovědi jako hodnověrné.

Poškození se podle něho ocitli v cizí zemi bez peněz, bez znalosti angličtiny, nemohli se svobodně rozhodovat. „Nacházeli se v otrocké pozici,“ dodal soudce.

Naopak obhájci obou mají výpovědi poškozených za nevěrohodné a účelové.

Recidivista Feko, který měl poškozené nutit i za použití násilí k práci, dostal vyšší trest, neboť se trestné činnosti dopustil v době, kdy mu ještě nevypršela podmínka za předchozí trest. Dopustil se také sexuálního nátlaku na jednom z poškozených. Feko ale nebyl podle soudu mozkem odírání poškozených. Tím byl Fedák, který v Británii žil a měl tam úklidovou firmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám