Hlavní obsah

Soud opět poslal Roztočila do vězení, tentokrát na 13 let

Právo, Novinky, Petr Blahuš, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krajský soud v Praze poslal v pátek Rostislava Roztočila na 13 let do vězení za vraždu egyptského studenta v roce 1975. Proces byl obnoven po Roztočilově útěku z vězení v roce 2005, kdy se mu podařilo dostat do Německa, kde se sám přihlásil úřadům. Roztočil byl v roce 1985 odsouzen k výjimečnému trestu 24 let.

Článek

"Boj pokračuje," uvedl po vynesení rozsudku Rostislav Roztočil a dodal, že je připraven dovést případ k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Roztočil se proti rozsudku odvolal, a od soudu tak odešel jako svobodný člověk.

Roztočil tvrdí, že s vraždou muže nemá nic společného. Podle něj byl proces pomstou tajných služeb bývalého režimu za jeho údajnou špionáž ve prospěch Západu. Soud mu v prosinci zrušil výjimečný trest, vyměřený v roce 1985.

Roztočil byl tehdy odsouzen na 24 let v nepřítomnosti, protože uprchl do Rakouska a poté do Německa. Zatčen byl v roce 2000, kdy se vrátil na návštěvu ČR. Od té doby až do roku 2005 seděl ve vězení.

Původní verdikt zrušil soud na základě žádosti německé justice. Soud v Německu, kam Roztočil v roce 2005 utekl z vězení, totiž muže vydal pod podmínkou obnovení jeho starého procesu. Nový soud začal v březnu a soudkyně celou kauzu projednává od počátku, včetně výslechu svědků.

V týdnu vystoupil v případu jako svědek bývalý příslušník komunistické tajné bezpečnosti (StB) Ondřej Hoch. Podle něj zřejmě nešlo o studenta, ale dvojitého agenta StB a britské tajné služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám