Hlavní obsah

Soud nerozhodl spor ženy se Spolanou

MĚLNÍK

Okresní soud v Mělníku v pátek odročil spor Marie Štruplové z Libiše a chemičky Spolana kvůli úniku chloru v roce 2001. Žena tvrdí, že se chemikálie nadýchala a od té doby trpí zdravotními potížemi. Po továrně požaduje 50 000 korun náhrady.

Článek

Soudce Roman Šebek si vzal týden na rozmyšlenou. "Je třeba pečlivě zhodnotit předložené důkazy," řekl na závěr soudního jednání. Několik desítek kilogramů chloru uniklo v areálu Spolany při provozní havárii 6. června 2001. Během půlhodiny ale chemička odvolala chemický poplach, protože hasiči nenaměřili nadměrné koncentrace chemikálií v ovzduší.

Právní zástupkyně Spolany při závěrečné řeči prohlásila, že kromě Štruplové si na zdravotní potíže v této souvislosti nikdo nestěžoval. Podle ní nebyla prokázána příčinná souvislost mezi únikem chloru a potížemi Štruplové. Navrhuje proto žalobu zamítnout v celém rozsahu.

Právní zástupce Štruplové ale nepochybuje o tom, že důkazy jsou dostatečné, a žádá, aby soud ženě přiznal náhradu ve výši 50 000 korun. Žaloba navíc zpochybnila důkazy předložené Spolanou. Nelíbí se jí především podrobná zpráva z mělnické nemocnice, kterou chemička údajně získala v rozporu se zákonem bez souhlasu Štruplové. "Žádám soud, aby k tomuto nezákonně získanému důkazu nepřihlížel," dodal.

Potíže s dýcháním má dodnes

Štruplová v minulosti vypověděla, že v den havárie při návratu domů s manželem uslyšela houkat sirény, a běžela proto zahnat ovce z venkovní ohrady do domácího chléva. Při cestě zpátky ji ale modrožlutý mrak zapáchající chlorem dostihl a značně se ho nadýchala. Začaly ji pálit oči a v krku a přestávala mluvit.

Když se do večera potíže ještě zhoršily, odjela s manželem do mělnické nemocnice, kde ji až do 13. června hospitalizovali. Její potíže ale přetrvávaly i po propuštění z nemocnice a při změně počasí a poklesu teploty trpí dýchacími potížemi dodnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Zápach v Libiši pocházel z dceřinky Spolany

Z neratovické Spolany unikly minulý týden chemikálie. Havárii prokázaly analýzy. Látky se ve středu dostaly zřejmě vinou vadné kanalizace do Libišské strouhy...

Výběr článků

Načítám