Hlavní obsah

Soud nepustil fotbalistu Řepku z vězení

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, pab

Plzeňský soudce Ondřej Klůs v pondělí zamítl podmíněné propuštění bývalého fotbalisty Tomáše Řepky z vězení. Řepka nastoupil 27. května do pražské ruzyňské věznice, později byl převezen do Plzně. Znovu bude moct požádat o propuštění 15. prosince.

Tomáš Řepka nastoupil do vězení v květnuVideo: Aktu.cz

 
Článek

Podle soudce Klůse byla žádost zamítnuta hned z několika důvodů. Žádost o podmíněné propuštění podal Řepka příliš brzo, před uplynutím jedné třetiny trestu. Doba, kterou strávil ve vězení, podle soudce neprokazuje polepšení s ohledem na závažnost spáchaných trestných činů.

Řepka si dle soudu dále nevážil uložených podmínek a páchal před odsouzením další činy. Svou trestnou činnost navíc bagatelizoval a označoval za klukovinu.

Řepka soudu v pondělí řekl, že chtěl dostat šanci, aby mohl soud přesvědčit, že šlo o jediné zaváhání v životě, za které už zaplatil.

Tomáš Řepka dostal dva roky natvrdoVideo: Novinky

Proti podmíněnému propuštění Řepky brojila také státní zástupkyně. "Když dám vedle sebe čtyři roky, po které odsouzený páchal trestnou činnost, a dosavadních šest měsíců výkonu trestu, mám za to, že je na něho nutné dále působit nepodmíněným trestem. Navíc hodnocení z výkonu trestu je průměrné," uvedla žalobkyně.

Dostal odměnu

Upozornila na to, že trestná činnost Řepky postupně gradovala. "Jak chce prokázat polepšení, když se po prvním odsouzení k podmíněnému trestu dopustil další trestné činnosti, která je daleko závažnější," řekla žalobkyně s tím, že v průběhu necelých čtyř let byl pětkrát odsouzen a stupeň společenské nebezpečnosti u spáchaných činů se neustále zvyšoval.

Ze zprávy věznice vyplývá, že Řepka zatím žádný problém neměl. "Jeho chování a vystupování je v souladu se zákonem. Dostal jednu kázeňskou odměnu a nebyl pozitivně testován na přítomnost návykových látek," citoval soudce hodnocení Řepky.

Jeho obhájkyně uvedla, že si vzal ponaučení z minulosti a povede již řádný život. Sám Řepka při výslechu řekl, že by se v případě propuštění na svobodu živil jako trenér fotbalistů SK Hostivař, kde má zajištěný měsíční příjem 20 až 25 tisíc korun.

Uvedl také, že má dluhy ve výši kolem 150 tisíc, které se snaží splácet. Už také podle svých slov uzavřel dohodu o splácení částky 400 tisíc, která vznikla jako škoda v případu jeho odsouzení za zpronevěru. Tvrdil také, že nadměrné požívání alkoholu je už minulostí. "Už tři roky jsem čistý," prohlásil před soudem.

Jednalo se ve věznici

Veřejné jednání proběhlo přímo ve věznici, kde si pětačtyřicetiletý bývalý obránce Sparty či West Hamu odpykává trest za zpronevěru luxusního vozu, internetové útoky na svou druhou exmanželku a opakované řízení vozidla v opilosti.

Fotbalista Řepka nastoupil do vězení

Krimi

Soud poslal původně Řepku do vězení na dva a půl roku, později mu trest zkrátil o 293 dnů za 293 odpracovaných hodin veřejně prospěšných prací. Díky tomu mohl požádat o podmínečné propuštění už nyní.

Soudy zpravidla odpouští zbytky trestu odsouzeným, kteří v průběhu výkonu trestu prokážou snahu o polepšení. Vychází přitom z hodnocení věznice, za plusové body platí zejména kázeňské odměny.

V případě Řepky jde o bezproblémového vězně, který si našel i zaměstnání. Byl vybrán do skupiny odsouzených, která pracovala mimo areál věznice v soukromé pekárně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám