Hlavní obsah

Soud nepřeruší stíhání katarského prince

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat. Podle soudu totiž rozhodnutí katarských orgánů, že převezmou jeho stíhání, obsahuje zásadní vady. "Za této situace nemohu rozhodnout o přerušení řízení," řekla v pátek soudkyně Monika Křikavová.

Článek

Proto bude v případu zatím pokračovat tak, jako by ministr spravedlnosti o předání do Kataru nerozhodl. Ministrovi zároveň odešle dopis, v němž ho na nedostatky podkladů upozorní. "Nezpochybňuji právo ministra rozhodnout, měl to (správnost) ale garantovat jeho odborný aparát," uvedla Křikavová.

Soudkyni zejména vadí, že v katarském verdiktu, který jí ve čtvrtek doručil ministerský úředník, nejsou popsány skutky a právní kvalifikace neodpovídá obžalobě. Nedá se proto podle ní zkontrolovat, co vlastně Katar přebírá. "Nebude třeba nové rozhodnutí ministra, ale bude potřeba nové a správné rozhodnutí katarské strany, které bude ověřeno," uvedla Křikavová.

Podle obhájce Josefa Lžičaře vznikla chyba tím, že katarská strana vycházela ze stavu těsně před koncem vyšetřování. V podané obžalobě se pak ale podle něj trochu změnila právní kvalifikace u některých trestných činů. "Obžalobu jsem již nechal přeložit a předal ji příbuzným klienta, domnívám se, že chyby mohou být opraveny během několika dnů," řekl advokát.

Mluvčí ministra spravedlnosti Petr Dimun již dříve uvedl, že Sánímu hrozí v Kataru až doživotní vězení. V Česku maximálně osmiletý trest.

Soud začne ještě během dubna

Hlavní líčení v kauze čtyřiačtyřicetiletého katarského prince a tří kuplířek, které mu do jeho luxusního apartmánu vodily nezletilé dívky, začne pravděpodobně koncem dubna. "Hlavní líčení bych chtěla nařídit na 25. dubna," řekla ve čtvrtek Právu soudkyně Monika Křikavová.

As-Sání je u nás stíhán za pohlavní zneužívání sedmnácti školaček, kterým platil za pohlavní styk po dvou tisících korunách. "Ve čtyřech případech bylo dívkám méně než patnáct let, zbylým třinácti školačkám bylo mezi patnácti a osmnácti lety," uvedla Křikavová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám