Hlavní obsah

Soud: Lékaři nemohou za poškození chlapcova mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 8 ve středu rozhodl o nevině dvou lékařů z pražské nemocnice Na Bulovce. Podle rozsudku nepochybili a nejsou tedy odpovědni za trvalé poškození mozku malého chlapce.

Článek

Podle rozsudku primář dětské chirurgie Vlastimil Chromčák a anesteziolog Ladislav Kovařík při operaci tříletého Martina nepochybili a nejsou tedy odpovědni za trvalé poškození chlapcova mozku.

Chlapec byl v roce 2000 hospitalizován pro střevní neprůchodnost. Chromčák se vadu rozhodl odstranil laparoskopií. K operaci přizval Kovaříka, který měl na starosti narkózu. Chlapcovo srdce se krátce zastavilo a lékaři ho museli resuscitovat.

Kvůli poškození mozku nyní sedmiletý chlapec není schopen navázat kontakt s okolím, trpí takzvaným apalickým syndromem. 

Nemocnice má platit 10 miliónů

Tentýž soud loni v civilním řízení rozhodl, že nemocnice Na Bulovce má zaplatit deset miliónů korun jako odškodné rodině. Je to dosud nejvyšší odškodné, jaké český soud v takovém případě přiznal. Nemocnice se ale proti rozhodnutí soudu odvolala.

Reklama

Výběr článků

Načítám