Hlavní obsah

Smetka z H-Systemu čelí dalšímu obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie obvinila ze stamiliónových podvodů zakladatele vytunelovaného H-Systemu Petra Smetku, dva někdejší náměstky pobočky Komerční banky (KB) Praha-centrum Vladimíra Gullu a Oldřicha Machalického a znalce Jana Richtra.

Foto: Michal Klus

Soutěž ve volejbalu na dni studentů v Karviné

Článek

"Pátému podezřelému se zatím nepodařilo doručit policejní usnesení o zahájení stíhání," řekl v pondělí ČTK státní zástupce Boris Havel z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Podle ČTK je zřejmé, že pátým stíhaným bude někdejší ředitel pobočky KB Miloslav Novák. Čtyřem mužům předala policie usnesení o zahájení stíhání dnes brzy ráno.

Dluh dosáhl na 1,3 miliardy

"Trestná činnost podezřelé pětice souvisí s 12 krátkodobými úvěry po 70 miliónech korun, které pobočka poskytla firmám kolem Smetky," upřesnil Havel. Podle něj budou muži stíháni na svobodě.

V letech 1993 až 1994 získal Smetka od pobočky KB pro své firmy úvěry ve výši více než 800 milionů korun. H-System nakonec převzal závazky těchto společností, které nesplácely úvěry. Smetkův dluh vůči KB vzrostl až na 1,3 miliardy korun.

Klienti přišli o celoživotní úspory

Smetka již několik měsíců čelí u pražského městského soudu obžalobě, která mu klade za vinu krach společnosti H-System, kterou založil. Do společnosti vložilo své úspory s vidinou bydlení 1200 lidí, kteří podle obžaloby přišli o 1,19 miliardy korun. Smetka měl bez vědomí klientů přelévat jejich peníze mezi svými firmami, v jejichž čele stáli další obžalovaní, a používal je tak, jak se mu zachtělo.

Reklama

Související články

Úvěry pro H-Systém schvaloval Smetkův kolega

Někdejší člen úvěrového výboru pobočky Komerční banky Praha - centrum, který schválil i poskytnutí "velmi rizikového" sedmdesátimiliónového úvěru pro H-Systém,...

Výběr článků

Načítám