Hlavní obsah

Směnárník nanosil do banky 90 miliard v kufříku, praní špinavých peněz se neprokázalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel směnárny v Ústí nad Labem během posledních 15 let do banky odnosil eura v hotovosti v přepočtu za téměř 90 miliard korun. Peníze poté ihned vybíral v dolarech. Policisté případ prověřovali s podezřením na praní špinavých peněz z Ruska, loni ale případ odložili, uvedl v úterý Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru není jasné, kde se peníze vzaly. Praní špinavých peněz se kriminalistům nepodařilo prokázat. Směnárník odmítl s reportéry serveru hovořit, jeho manželka uvedla, že už všechno řekl policii.

Banky mají povinnost původ peněz prověřovat a činila tak i Raiffeisenbank, do níž muž podle serveru peníze v kufříku nosil. Směnárník pokaždé pomocí čestného prohlášení uváděl, že nejde o praní špinavých peněz, a dodával, že se jedná o obraty i jiných směnáren a půjčky jiných směnárníků. O transakce se proto na popud banky začal zajímat Finanční analytický úřad (FAÚ). Systém podle Radiožurnálu i tak fungoval přes deset let, což nyní prověřuje Česká národní banka.

Finanční analytický útvar podal trestní oznámení na Mezinárodní dětský kříž

Domácí

Server uvedl, že směnárník nakonec jako původ peněz označil dvě konkrétní směnárny poblíž pražského Václavského náměstí, které jsou podle obchodního rejstříku v ruských rukou. Muž z Ústí však nevkládal peníze na firemní účet směnáren, ale na svůj vlastní.

Radiožurnál citoval odborníka na praní špinavých peněz a bývalého protikorupčního detektiva Kamila Koubu, podle něhož hotovostní operace na takové jednání ukazují, bez prokázaného zločinu, z něhož by peníze pocházely, však není možné nikoho za praní špinavých peněz odsoudit. „To je bohužel už spoustu let Achillova pata českého boje proti praní peněz. A dokud nepřijmeme legislativu umožňující přehodit důkazní břemeno na osobu, která takovými ufozisky disponuje, budeme jen nevěřícně koukat, kolik podezřelých miliard přes nás ještě proteče.“

Právě to, že se nepodařilo prokázat konkrétní zločin, stojí podle Radiožurnálu za odložením případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám