Hlavní obsah

Slaboduchá žena z Karlovarska se s dcerkou toulala světem. Skončila v Hamburku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její rozumové schopnosti jsou podle znaleckých posudků na úrovni desetiletého dítěte, intelektem balancuje na hranici středně těžké mentální retardace. Přesto se žena z Karlovarska (37) nechtěla za žádnou cenu vzdát své šestileté dcery a odmítla se podrobit soudnímu rozhodnutí o umístění dívenky do ústavní výchovy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Utekla s ní proto z republiky a společně se několik měsíců protloukaly světem jako bezdomovkyně. Jejich pouť skončila minulý týden v německém Hamburku. „Ženu tam zadrželi v souvislosti se spácháním trestného činu,“ potvrdila Právu mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

Právě klatovští policisté vyhlásili po ženě s dítětem pátrání, protože naposledy se zdržovaly ve zdejším azylovém domě. Co přesně žena za hranicemi provedla, zatím česká policie neví. „Mělo se jednat o majetkový delikt,“ doplnila Ladmanová.

Sama matka potřebuje vedení v řadě životních otázek
ze znaleckého posudku

Soudkyně Martina Dufková, která letos v lednu nařídila ústavní výchovu, na dotaz Práva policejní informace potvrdila.

„Velmi se mi ulevilo a jsem šťastná, že se někde našly. Nyní činíme další opatření, ale s ohledem na ochranu dítěte nemohu být konkrétnější,“ uvedla soudkyně s tím, že holčička by měla být v pořádku.

Má IQ 40 až 50

Z jejího rozsudku, se kterým se Právo mělo možnost seznámit, vyplynulo, že matka není s ohledem na poruchu intelektu schopna plnit rodičovské povinnosti. Její IQ dosahuje hodnoty mezi 45 až 50 body, což ji podle tabulkových vzorů řadí mezi imbecily, tedy lidi, kteří jsou nevzdělavatelní a dokážou si osvojit pouze sebeobslužné návyky.

„Sama potřebuje vedení v řadě životních otázek,“ konstatovali znalci. Podle nich dokáže pro dítě zajistit jen základní biologickou péči, tedy jídlo a ošacení. Žena je matkou celkem čtyř dětí, všechny až na zmiňovanou dceru jsou v ústavech. Každé má jiného otce, žádný z nich o dítě neprojevil zájem.

„Nebylo v silách opatrovníka ani žádné sociální pracovnice, aby matku naučili, jak naplnit alespoň základních potřeby dětí, a to především mateřskou lásku,“ píše se ve zprávě z odboru sociálněprávní ochrany dětí karlovarského magistrátu.

Při namátkových kontrolách úřednice zjistily, že žena děti, se kterými kočovala po různých azylových domech, izolovala, nikam je nepouštěla, a to ani na záchod, protože ji rozčilovalo, jak stále splachovaly.

Trpí bludy

„V pokoji nebyly žádné hračky, děti si hrály se střepy z rozbitého nádobí. Na otázky neodpovídaly, jen sklopily hlavu a stály v pozoru,“ popsaly situaci sociální pracovnice.

Žena se netajila ani tím, že trpí bludy. „Zjevují se mi mrtví lidé, kteří mi říkají, abych dala děti pryč,“ řekla psychologům. Sama to v životě jednoduché neměla.

Tvrdí, že už jako dítě ji matka vyhazovala na ulici. S odřenýma ušima vychodila zvláštní školu, práci měla jen příležitostně a k přespání poznala jen ubytovny nebo azylové domy. Smůla se jí lepila na paty i při výběru partnerů. Většinou to byli násilníci a alkoholici.

„Uráželi mě, mlátili a podváděli. Jeden mě dokonce řízl do krku, u soudu jsem ho ale chránila. Řekla jsem, že jsem na kole přepadla přes řídítka a řízla se o rozbitou láhev,“ svěřila se žena znalcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám