Hlavní obsah

Situace nevinně odsouzených policii nezajímá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úniky informací do podsvětí a možnost, že nevinní lidé byli falešně obviněni a někteří i odsouzeni, protože byli nepohodlní skupině policistů okolo gangu Davida Berdycha, jak to vyplynulo z dokumentu, který ve středu zveřejnilo Právo, vyvolaly pořádný šok. Znepokojeni jsou státní zástupci, ministerstvo spravedlnosti i další orgány činné v trestním řízení.

Foto: Jana Končítková
Článek

Někteří dotázaní dokonce vyslovili pochybnost o pravosti zveřejněného dokumentu.

V prohlášení ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu-ÚOOZ Jana Kubiceho, které ve středu rozšířilo do médií Policejní prezídium, se mimo jiné uvádí: "Pod číslem jednacím uvedeným v článku redaktora Blažka je veden celý trestní spis týmu MARI, který má zhruba 600 stran."

Pro spis se ovšem používá střídavě názvů "trestní", "vyšetřovací" a "kriminální", takže není jasné, kterého spisu jsou zveřejněné pasáže "Vyhodnocení získaných informací pracovní skupiny pod názvem MARI" vlastně součástí.

Ve stanovisku Kubice dále tvrdí, že ÚOOZ nic nezatajil. "Z informací uvedených v článku je zřejmé, že redaktor Blažek má pravděpodobně informace od bývalého policisty ÚOOZ, který od policie odešel v létě 2003... Tento policista měl kriminální spis přidělený od roku 2001 a průběžně písemně vyhodnocoval obsah spisu vždy za uplynulé časové období," uvádí Kubice.

Vyjádření politiků k faktu, že podle zprávy Mari byli kriminalizováni nevinní, Kubice označuje za účelové postoje, které mají podle něj jediný cíl - vytlouci politický kapitál. Podle šéfa ÚOOZ je vedení útvaru ochotno kdykoli předstoupit před jakoukoli parlamentní reprezentaci k tomu určenou.

Inspekce "vyhodnocení" nezná

Kubice tvrdí, že spis týmu Mari "byl dvakrát předložen ke kontrole. Poprvé to bylo 19. listopadu 2003, kdy si spis vyžádalo oddělení kontroly a stížností Policejního prezídia ČR. Kromě formálních nedostatků administrativního charakteru tato několikaměsíční kontrola nic zásadního neobjevila. Druhá kontrola vyšetřovacího spisu probíhá v současné době, neboť si 19. října 2004 spis převzala Inspekce ministra vnitra."

"Nemůžeme dělat kontrolu vyšetřovacího spisu. Kontrolu nad průběhem vyšetřování a kontrolu vyšetřovacích spisů provádí výlučně státní zastupitelství. Vyžádali jsme si z ÚOOZ kriminální spis zpracovaný k týmu Mari. V tomto spisu žádné vyhodnocení z 23. května 2003 není. Nevím, že toto vyhodnocení existuje," odpověděl ve středu na dotazy Práva ředitel inspekce ministra vnitra Miroslav Borník.

"Nic o tom nevíme a rádi bychom dokument, který Právo zveřejnilo, získali. To, že měli být kriminalizováni a odsouzeni nevinní, je šok," přiznala ve středu Právu žalobkyně z pražského vrchního státního zastupitelství.

Vše prověří ministr spravedlnosti

Jak Právu ve středu sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun, v současné době Inspekce ministra vnitra zkoumá, zda dokument otištěný v Právu je či není podvrh. Na závěry inspekce chce ministr Pavel Němec počkat.

Právo získalo dokument týmu MARI označený jako Vyhodnocení... z anonymního zdroje a jeho pravost prověřovalo u několika informovaných zdrojů. Závěr zněl, že dokument, který má celkem 17 stran, pravý je. [celá zpráva]

"Pokud se opravdu uzavře, že to podvrh není, potom orgány justice, v tomto případě státní zastupitelství, budou muset konat, případ začít šetřit. Pokud se prokáže, že byť jen jeden člověk byl neprávem odsouzený, tak je to nejhorší úkaz právní zvůle. Protože platí pravidlo, které pan ministr zastává, že lépe než odsoudit jednoho nevinného člověka je lepší nechat případ nerozsouzen," konstatoval Dimun a dodal: "I z naší strany budeme v takovém případě přijímat opatření, abychom rychle napravili ten strašný omyl."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám