Hlavní obsah

Šířila covid, hrozí jí až osm let

Právo, Radim Vaculík

Rozhodnutí nedodržet nařízenou izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19 a jít si koupit kuřivo se nevyplatilo zhruba čtyřicetileté ženě z Opavska. Její příběh již Právo popsalo letos v lednu. Od minulého týdne však čelí obvinění z úmyslného šíření nakažlivé lidské nemoci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dotyčná si počátkem loňského prosince potřebovala nakoupit v jedné tamní obci v prodejně tabáku, přestože nesměla kvůli nemoci a pozitivnímu testu opustit domov. O jejím porušení zákazu se dozvěděla policie, protože ji nejspíš někdo udal.

Její problémy s covidem však tímto nekončí. Žena navíc v té době při osobním jednání s policisty kvůli jiné věci je neinformovala, že má koronavirus. Přitom si ale nenasadila žádnou ochranu dýchacích cest, tudíž mohla policisty nakazit.

Policii neřekla, že má covid

„Policie 4. března rozhodla o zahájení trestního stíhání obviněné pro zločin šíření nakažlivé lidské nemoci. Protože čin spáchala v době trvání nouzového stavu, kdy je trestní sazba přísnější, hrozí jí dva roky až osm let vězení,“ řekl v úterý Právu šéf Okresního státního zastupitelství v Opavě Michal Koflák.

Doplnil, že obviněná si může podat proti usnesení stížnost, o které bude rozhodovat jeden z jeho podřízených opavských žalobců. Opavští policisté přitom původně ženu od ledna prověřovali jen kvůli nedbalostnímu šíření nakažlivé lidské nemoci s hrozícím maximálně tříletým trestem, ale nakonec ji obvinili z přísnějšího paragrafu. Roli nejspíš sehrál fakt, že porušila vládní nařízení hned dvakrát.

Pozitivní si šla pro cigarety. Hrozí jí tři roky

Krimi

Muž měl falešný pozitivní test

Opavští žalobci ale řeší i případ, kdy si naopak jeden muž středního věku z Vítkovska vymyslel, že je pozitivní na covid-19, aby se vyhnul jednání se správním úřadem kvůli dřívějšímu protiprávnímu jednání.

Policisté jej 13. února kontrolovali kvůli spáchání možného přestupku, přičemž následně zjistili, že podezřelý má být v izolaci kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Začali věc proto prověřovat pro možné šíření této nemoci, ale dozvěděli se, že muž lhal.

Policie řeší dvakrát víc případů šíření covidu než na jaře

Krimi

„Měl falešné potvrzení o tom, že je v karanténě, které si zajistil proto, aby se omluvil z jednání s úřadem, kterého se prý nemohl zúčastnit, protože má covid-19. To ale nebyla pravda,“ upřesnil Právu Koflák.

Podezřelý si svým vymýšlením příliš nepomohl, protože může být potrestán právě za to, že lhal policistům a úřadům.

„Byly tam sice zahájeny úkony trestního řízení pro nedbalostní šíření nakažlivé lidské nemoci, ale ta věc bude ukončena, protože se neprokázalo, že by ji dotyčný měl. Zároveň se ale mohl dopustit jiného protiprávního jednání, ať už trestního, anebo v podobě přestupku,“ dodal šéf opavských žalobců.

Reklama

Výběr článků

Načítám