Hlavní obsah

Šest měsíců strávil ve vězení, i když nic nespáchal

Právo, Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Ve středu se usmálo štěstí na jednadvacetiletého Moldavana Sergeje Cucera, který si loni odseděl šest a půl měsíce ve vyšetřovací vazbě za to, že praštil pěstí českého pronajímatele bytů. Ten mu odmítl vrátit ze zálohy na pronájem bytu dva tisíce korun. Pražský odvolací senát vedený soudkyní Evou Burianovou zrušil jeho rozsudek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Doupě čertů a čertic bylo v tajemné džungli záhy odhaleno a tak se rozeběhli mezi děti, aby prokázali, jak umí řádit.

Článek

Soudkyně prvoinstančního soudu v Praze 4 Monika Kozelková poslala Moldavana do vězení za "bránění v užívání osobní svobody" na pět a půl měsíce. Tím byla pokryta doba vyšetřovací vazby. Moldavan si však díky soudnímu šimlu odseděl dokonce o měsíc víc.

Podle soudu v Praze 4 prý proto, aby neutekl před trestem. Obavy byly podivné, protože Kozelkovou vynesený trest končil loni 2. prosince. Soudkyně Moldavana navíc vyhostila, takže ani odsouzený nevěděl, před čím by měl utíkat. A taky neutekl, protože se ve středu osobně zúčastnil odvolacího soudu, který sledoval s pomocí tlumočnice.

"Rozsudek soudu I. stupně se zrušuje v celém rozsahu. Nejde o trestný čin. Věc se postupuje Úřadu Městské části Praha 4, na němž bude, zda případ posoudí jako přestupek," zněl pravomocný verdikt soudkyně Burianové. Moldavan i jeho bratr-dvojče Oleg, který byl jednání rovněž přítomen, přijali rozsudek se slzami v očích. Nebyli schopni slova.

Cena dne svobody se nedá spočítat

Podle obhájce Lumíra Mondoka pravomocný rozsudek ukončil trápení  jeho mandanta, který nechápal, proč je vězněn a proč je obžalován z trestného činu. "Sergej se dokonce ve vězení pokusil řešit vzniklou situaci sebevraždou. Tři dny lékaři bojovali o jeho život. Teď už snad bude líp," řekl Právu po vynesení rozsudku advokát.

Uvedl, že mandanta neopustí a poskytne mu právní pomoc i v přestupkovém řízení. "Pokud se bude konat," připustil. Celý případ označil za selhání orgánů činných v trestním řízení včetně soudu I. stupně. "Věc hodnotili nepřiměřeně. Od počátku nebyl důvod držet Sergeje Cucera ve vazbě a kriminalizovat jednání, které nelze považovat za trestný čin," zdůraznil Mondok.

Dodal, že o dalším postupu se rozhodne po doručení písemného znění rozsudku. Rozhodnutí odvolacího senátu Burianové neobsahovalo nic o právech bezdůvodně vězněného, o ceně jednoho dne svobody, ani o tom, kdo by měl uhradit náklady za dobu věznění Moldavana. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna není cena jednoho dne svobody neoprávněně vězněného stanovena.

Moldavan však není bez šance na náhradu způsobené újmy, jíž se na ministerstvu spravedlnosti může domáhat. "Má stejný nárok na odškodnění jako český občan. Tedy na úhradu právního zastoupení, na náhradu majetkové újmy, ušlého příjmu. Má nárok i na náhradu zdravotní újmy. Pokud znalci prokáží, že pokus o sebevraždu byl následkem vazby," řekl Dimun. Na dotaz Práva, zda je vypočítána cena jednoho dne svobody odpověděl: "Taková cena se nedá stanovit. Je nevypočitatelná."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám