Hlavní obsah

Šest chlapců brutálně šikanovalo spolužáky, soud je potrestal

Právo, Patrik Biskup
DOMAŽLICE

Bití hraničící s mučením, veřejné zesměšňování a ponižování. To vše museli dnes a denně po dobu dvou let snášet dva čtrnáctiletí chlapci ze Základní školy ve Staňkově na Domažlicku. Stali se obětí brutální šikany stejně starých i starších spolužáků. Šest z nich nyní domažlický soud tvrdě potrestal.

Článek

Dva mladíci, kterým už bylo patnáct let, dostali za trestný čin vydírání roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Zbylým čtyřem nezletilcům soud uložil dohled probačního úředníka s povinností se podrobit výchovné terapii v některém ze středisek výchovné péče.

Soudce: vinu nese i škola

„Už jak jsem četl obžalobu mně jímala hrůza,“ přiznal soudce Jan Švígler, který o vině školáků rozhodl. V odůvodnění rozsudku poukázal na to, že určitý podíl viny za šikanu hrubého kalibru nese i vedení školy. „Ty signály už mělo dřív. Kdyby včas zasáhlo, nemuselo to dojít tak daleko,“ konstatoval Švígler.

Šestice hochů si vybrala dva spolužáky, které psychicky i fyzicky týrala. „Píchali je pravítkem do genitálií, zamykali je po tmě na záchodě, kde je fackovali a kopali do nich. Dále na nich například imitovali jízdu na motorce, skateboardu či bobech. Přitom po nich skákal a šlapali. Před tabulí je vysvlékli do slipů a vytahovali je za ně do výšky až řvali bolestí,“ vypočítával skutky soudce.

S chlapcem jako beranidlem vyrazili zamčené dveře

Vrcholem pak bylo, když jednoho z hochů tyrani chytili za ruce a nohy a doslova jako s beranidlem s ním vyrazili zamčené dveře do třídy. Podle soudce se na šikanu přišlo v okamžiku, kdy se jeden z mučených hochů zhroutil. Pak teprve škola podala trestní oznámení na policii a začalo vyšetřování. Odsouzení mladíci podle soudce nepocházejí z problémových rodin. "Naopak jejich rodiče žijí spořádaným životem,“ řekl k tomu soudce.

Případ šikany ze staňkovské školy není jediným, který se dostal před domažlický soud. Na verdikt čekají dva jedenáctiletí chlapci ze Základní školy v Klenčí pod Čerchovem, kteří od svých spolužáků pod pohrůžkou násilí vyžadovali peníze, svačiny, školní pomůcky a nutili je k různým drobným úkonům, například k mytí tabule nebo sbírání věcí ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám