Hlavní obsah

Sériový zloděj odzbrojil svou oběť a zmizel s pistolí

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

Za mříže se podařilo znojemským policistům dostat dva pachatele trestných činů. Jeden bude na soud čekat ve vězení za předchozí delikty, druhý je ve vazbě. Oba se mají zodpovídat z opakované trestné činnosti především majetkového charakteru. Jeden z nich má na svědomí 20 vloupání, mimo jiné ukradl defibrilátor ze sanitky.

Foto: Policie ČR

Střelnou zbraň zloděj nestačil při zadržení použít.

Článek

Dramatická akce policistů v neprůstřelných vestách ukončila podle znojemské policejní mluvčí Lenky Drahokoupilové 22. července pobyt dvaatřicetiletého zkušeného recidivisty na svobodě. Policejní komando jej zastihlo nepřipraveného v jedné z garáží na Dobšické ulici ve Znojmě.

„Akce byla natolik rychlá, že pachatel nestačil použít zbraň, kterou získal o tři dny dříve při loupeži v bytě,“ řekla mluvčí. Právě případ z 19. července změnil kariéru muže, který vykrádáním bytů, chalup, rekonstruovaných objektů a staveb získával peníze mimo jiné i na drogy.

Foto: Policie ČR

Jeho zaměření bylo široké, a když se dalo, sebral v obchodě třeba prací prášek. V uvedený den se ale vloupal do bytu, kde jej zastihl majitel. Ten se zloději postavil s legálně drženou zbraní, jenže neuspěl. Lupič jej odzbrojil a se zbraní pak majitele zastrašoval, že jestli zavolá na policii, nedopadne to pro něj dobře.

Dvacítka vloupání, škoda 100 tisíc

„My jsme po ozbrojeném muži ihned začali intenzivně pátrat. První indicie byly, že opustil nejen region, ale i území republiky. Nakonec se ale vrátil a policejní jednotky jej zaskočily v úkrytu. Nestačil použít zbraň se střelivem, které získal při poslední loupeži,“ řekla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Zloději se hodilo vše. Ukradl i prací prášek v obchodě.

Po výslechu a zdokumentování jeho řádění se policistům povedlo zdokumentovat šňůru dvaceti skutků se škodou přes sto tisíc korun. Mimo jiné zajistili i defibrilátor, odcizený na jaře ve vykradené sanitce. Protože muž takto řádil v době, kdy byl v celostátním pátrání a nikoliv ve výkonu trestu za předchozí trestnou činnost, nemuseli policisté žádat o uvalení vazby. Povedený zloděj skončil ve vězení.

Zloděj se dokázal protáhnout úzkými otvory 

Ozbrojený zloděj ale nebyl jediný výtečník, jehož kriminální praxi zastavila ruka zákona. „Druhý den po akci, která skončila zajištěním výše zmíněného muže, jsme zadrželi dalšího pachatele vloupání. Velmi nám v tom pomohl telefonát člověka, který jej viděl, jak oknem leze do objektu,“ uvedla mluvčí.

Policejní posily zamířily na uvedenou adresu a lapku našel policejní pes. Chtěl se ukrýt v zázemí prostor, kde se vyšplhal na zeď, oddělující sprchový kout od záchodu.

Devětadvacetiletý muž se bude zodpovídat ze tří skutků, při nichž způsobil škodu za šestadvacet tisíc korun. „Výrazným rysem jeho řádění byla zručnost a mrštnost. Dokázal se protáhnout úzkými otvory a vyšplhat, kam to jen šlo,“ dodala mluvčí.

Nakonec mu to ale k ničemu nebylo. Muže, jenž krádežemi získával prostředky na drogy a byl již v minulosti trestán, poslal soud do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám