Hlavní obsah

Šéf Unie bezpečnostních sborů kvůli objasňování sobotních akcí rezignoval

Praha

Šéf odborové organizace Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek a současně předseda politické strany Patrioti se rozhodl rezignovat. Vítek po migračních demonstracích v Praze na svém blogu publikoval text, kde označil skupinu útočníků, kteří napadli sobotní průvod levicových aktivistů, za převlečené policisty.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příznivci (vpravo) a odpůrci (vlevo) uprchlíků se 6. února odpoledne střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně.

Článek

V textu Vítek tvrdil, že útok organizoval policista v civilu, který je vidět na záběrech z akce. Policie to odmítla. Tvrdí, že muž je policista v civilu, naopak ale snažil střetu obou skupin zabránit. Maskovaní útočníci pak podle policie byli fotbaloví hooligans.

"Celá kauza je provázena nestandardními postupy a pochybeními, která mě utvrzují v mém stálém a neměnném názoru na tuto věc," uvedl  v pátek.

Dodal, že se chce aktivně podílet na objasnění celé kauzy a zjistit pravdu. "Abych svými postoji neohrožoval své kolegy a kolegyně případným blokováním důležitých jednání, která probíhají především s ministerstvem vnitra, rozhodl jsem se rezignovat na předsedu Unie bezpečnostních složek," dodal Vítek.

Postup policie při demonstracích nyní prochází interní kontrolou, jejíž výsledky by měly být známy nejpozději po příštím týdnu. Interní kontrolu postupů si vyžádal ministr vnitra Milan Chovanec. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého policie svou roli zvládla. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ale policii kritizoval za to, že nezakročila proti maskovaným a ozbrojeným výtržníkům. Policie podle něho selhala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám