Hlavní obsah

Šéf plzeňského špitálu vydíral řidiče, který parkoval na "jeho" místě

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Když v listopadu loňského roku přijel Vlastimil Řehoř s nemocným synem do areálu plzeňské soukromé nemocnice Privamed, neměl kde zaparkovat. Nakonec svoje vozidlo odstavil na volném místě, o němž netušil, že patří řediteli špitálu Miroslavu Machovi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ředitel nemocnice nechal na auto nasadit botičku.

Článek

A to ťal do živého, rozzlobený Mach mu nejprve zablokoval výjezd svým autem a pak mu nechal nasadit soukromou botičku s tím, že pokud nezaplatí pokutu za špatné parkování, neodjede. Podle policie tím ale zašel za hranu zákona. Byl obviněn z trestných činů vydírání a přisvojení si pravomoci úřadu.

„Takové trestní řízení skutečně vedeme. Už jsme podali k soudu obžalobu,“ potvrdila na dotaz Práva plzeňská okresní státní zástupkyně Antonie Zelená. Machovi tak v případě prokázání viny hrozí až čtyři roky vězení. O podrobnostech případu ale hovořit nechtěla.

„Je to ve fázi přípravného řízení. Počkejme na soud,“ dodala. Do detailů se odmítl pouštět i sám poškozený, kterého Právo oslovilo.

„V tuhle chvíli se nebudu vyjadřovat. Opakovaně jsem vypovídal na policii a stejně tak učiním před soudem. Jen můžu prohlásit, že jsem se žádného přestupku nedopustil, proti panu Machovi osobně nic nemám, nikdy předtím jsem ho neviděl. Překvapila mne jen jeho arogance a jednání z pozice síly, řekl bych až lidsky za hranou. Více k tomu teď nemám co dodat,“ prohlásil Řehoř. Musel zaplatit 500 korun, aby mohl odjet. Později podal na Macha trestní oznámení.

Mach: Byla to náhrada za čas

Jak Právo zjistilo, parkovací místo v areálu nemocnice není vymezené žádnou oficiální dopravní značkou. Na zídce za ním je pouze cedulka s espézetkou Machova BMW.

„O rozmístění dopravního značení na soukromém pozemku rozhoduje stejně jako na veřejném prostranství dopravně správní orgán ve schvalovacím řízení. Musí jít o řádné dopravní značení, a ne, že si tam někdo dá nějakou cedulku a pak bude tvrdit, že jejím nerespektováním se někdo dopouští dopravního přestupku,“ řekl vedoucí oddělení dopravních přestupků plzeňského magistrátu Michal Vrba.

Mach se cítí nevinný a za svým jednáním si stojí. Okolnosti případu ale popisuje jinak, než stojí v obžalobě.

„Přijel jsem do nemocnice na urgentní žádost kolegů, abych jim pomohl s léčbou pacienta. Na mém místě stálo auto, tak jsem chvilku kroužil po areálu, a protože mě tlačil čas, zaparkoval jsem nakonec tam, kde jsem zaparkoval,“ řekl. Peníze, které vybral od Řehoře, jako pokutu nebere.

„To byla náhrada škody za čas, který jsem strávil kroužením po areálu, a za benzín, který jsem za tu dobu projel,“ hájil se.

Reklama

Výběr článků

Načítám