Hlavní obsah

Sebevrazi končí svůj život na kolejích

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České dráhy zaznamenávají v poslední době mnoho případů, kdy si sebevrazi lehnou nebo stoupnou na koleje. Strojvedoucí je většinou spatří, ale nemají šanci včas zastavit. Brzdné dráhy vlaků bývají obvykle několik set metrů.

Článek

V pondělí srazil vlak neznámého muže mezi stanicemi Týniště nad Orlicí a Bolehošť. Podle Drážní inspekce šlo s největší pravděpodobností o sebevraždu. Stejného dne kolem půl sedmé večer zastavil rychlík Brno - Olomouc před bezhlavým tělem ležícím na trati Brno - Přerov.

"Domníváme se, že se jedná o sebevraha. To však musí potvrdit policejní vyšetřování," informoval Novinky mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera. Podle Kučery ale není nic neobvyklého, když se sebevraždy na kolejích objevují každý den. Vlaky u nás ročně srazí až 200 osob, i když ne vždy je jisté, že jde o sebevraždy. V úvahu připadají i vraždy nebo nehody.

Sebevraždy přicházejí ve vlnách

Psycholog Petr Šmolka potvrdil, že sebevražd bývá na podzim obecně více. "Souvisí to s úbytkem slunečního svitu a s depresemi. Sebevraždy na kolejích nebývají demonstrativní, tito lidé jsou skutečně rozhodnuti zemřít. Typické je i to, že přicházejí ve vlnách. Nedávno byla například vlna sebevražd upálením a může nastat i vlna sebevražd na kolejích. Zřejmě to souvisí s medializací těchto případů, ti lidé chtějí něco vykřičet do světa" uvedl Šmolka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám