Hlavní obsah

Sebevrah málem zapálil celou vesnici

Právo, Novinky, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HORNÍ NAKVASOVICE

Scházelo málo a Horní Nakvasovice, ves o asi dvaceti domcích na rozhraní Prachaticka a Strakonicka, lehla popelem. Osmašedesátiletý důchodce se po sporu se svou družkou rozhodl ukončit život neobvyklým způsobem a vypadalo to, že své sousedy chce vzít sebou.

Foto: Milan Řehák

TTC UL

Článek

Ve středu v noci zapálil muž svůj rekonstruovaný dům, vzdálený jen pár metrů od pětisetlitrové plynové nádrže v sousední zahradě. Její výbuch by byl pro obec tragický. Když přijela policejní hlídka, vyšel ven a prostřelil si před strážci pořádku legálně drženým revolverem hlavu.

Policisty zavolala důchodcova družka, které vyhrožoval. Měla strach o svůj život. Když strážci pořádku na místo přijeli, dům už pohltily plameny a důchodce držel revolver. "Sebevraždě se nedalo zabránit," řekla Právu Eva Rybová z prachatického policejního ředitelství.

Zdůraznila, že muž nedal policistům šanci na vyjednávání o jeho život. Hasiči se hned po sebevražedném výstřelu snažili všemožně zabránit tragédii. "Pokud by chytla velká plynová nádrž, vedle které se zastřelil, z Horních Nakvasovic by toho moc nezbylo," uvedl ředitel prachatických hasičů Vladislav Ženíšek a podotkl, že Nakvasovičtí chtěli pomoci hasit.

Sousedi chtěli pomáhat

"Dobrovolníky, kteří chtěli zachránit rekonstruované stavení, jsme tam nemohli pustit. Šlo o život všech přihlížejících," popisoval středeční peklo Ženíšek. Místní se z tragédie stále nemohou vzpamatovat a ještě ve čtvrtek před spáleništěm diskutovali.

"Byl to jinak klidný člověk. Vůbec nechápu, co se mohlo stát. Bála jsem se i o svůj dům. Taková tragédie nás poznamená na dlouho. Nikdy už to tady nebude takové," vyprávěla ve čtvrtek majitelka jednoho ze sousedících stavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám