Hlavní obsah

S koncem školního roku začne hon na neukázněné řidiče

Právo, Jiří Novotný

Pro první tři prázdninové víkendy chystá policie rozsáhlé celostátní dopravně bezpečnostní akce, do nichž se zapojí všechny její uniformované složky. Cílem je přimět řidiče k dodržování pravidel silničního provozu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z hlediska nehodovosti jsou nejrizikovější právě první tři prázdninové týdny, kdy na silnice vyjíždějí i sváteční řidiči, lidé vyrážejí na dovolenou, a naplno se rozjíždí motocyklová sezóna. O každém z těch tří víkendů počítáme s nasazením až 2000 policistů a v případě potřeby i vrtulníků,“ řekl na středeční tiskové konferenci šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Podobné celostátní akce se osvědčily už loni, kdy byla o prázdninách nejmenší nehodovost za posledních deset let. Na silnicích přesto za loňský červenec a srpen zahynulo 138 lidí a 634 jich bylo těžce zraněno. „Byli bychom rádi, kdyby ta letošní prázdninová bilance byla ještě lepší,“ zdůraznil Tržil.

Na dotaz Práva, jestli budou policejní akce pokračovat i po prvních třech prázdninových víkendech, Tržil odpověděl: „Samozřejmě ano, ale budou je už organizovat jednotlivé krajské policejní správy. Celostátně se uskuteční jenom speciální akce, zaměřená na autobusovou dopravu.“

U kontrol budou i zástupci pivovarů

V regionech se policisté při kontrolách zaměří zejména na alkohol za volantem. Zhruba 150 z těchto kontrol se zúčastní i zástupci pivovarů, kteří řidiče dodržující zákaz požívat alkoholické nápoje odmění plechovkou nealko piva a jednorázovým alkoholtestrem.

„V žádném případě nepůjde o marketingovou kampaň. Cílem tohoto projektu, nazvaného Řídím, piju nealko pivo, je přispět ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Vždyť jen za rok 2011 způsobili řidiči pod vlivem alkoholu 5642 nehod, které si vyžádaly 89 lidských životů,“ uvedl pro Právo předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Anketa

Chystáte se jet na začátku července na dovolenou?
ano, ale využiju jen volné dny
10,4 %
ano, pojedu na delší dobu
15 %
ne
74,6 %
Celkem hlasovalo 11418 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám