Hlavní obsah

Rychlík cestou do Brna postupně srazil dva lidi, čtyřicet kilometrů jel šest hodin

– Brno • Aktualizováno

Rychlík jedoucí ze Šumperka do Brna v pátek večer postupně srazil a usmrtil dva lidi. U Lulče na Vyškovsku se obětí stala žena, v Brně-Černovicích muž. Ani jeden z nich u sebe neměl doklady. Do cílové stanice rychlík dojel se zpožděním více než pět hodin, řekl v sobotu náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.

Foto: Drážní inspekce

Ilustrační snímek

Článek

První srážka se stala ve 20:08 asi kilometr před stanicí Luleč v místech, které je veřejnosti nepřístupné, tedy na širé trati. Provoz mezi Vyškovem a Brnem se zastavil, cestující ze soupravy byli evakuováni s pomocí hasičů.

"Po vyšetření události na místě se rychlík rozjel směrem k Brnu, čtyři kilometry před cílovou stanicí srazil ve 22:55 dalšího člověka," uvedl Kučera. Kolize se stala poblíž zastávky Brno-Černovice.

"Opět se jednalo veřejnosti nepřístupné místo a stejně jako v předchozím případě žádná škoda na vlaku ani na trati nevznikla," doplnil Kučera.

Policie se oběma úmrtími zabývá, zkoumá všechny okolnosti, uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Na závěry je podle ní příliš brzy.

Do cíle rychlík dojel až kolem 02:00. Trať mezi Vyškovem a Brnem, což je 42 kilometrů, jel více než šest hodin, tedy průměrnou rychlostí sedm kilometrů v hodině.

Od začátku roku Drážní inspekce eviduje 235 střetů vlaku s člověkem, což je o 22 méně než za stejné období minulého roku. Zemřelo však již 192 lidí, což je o dva více než v předcházejícím roce, uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám