Hlavní obsah

Ruzyňský anonym jde na pět let za mříže

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší možný trest dostal pětadvacetiletý Jaroslav Horáček, který opakovaně vyhrožoval pražskému letišti v Ruzyni bombami. Obvodní soud pro Prahu 6 mu ve středu uložil za trestný čin šíření poplašné zprávy pětileté vězení.

Foto: Zdeněk Sodoma
Článek

Nezaměstnaný mladík z Blanenska volal z mobilu na letiště loni na konci srpna. Nejprve se ozval z nultého kilometru dálnice D1 a pak ještě z okolí letiště. České aerolinie kvůli výhrůžkám musely zrušit deset pravidelných linek. Aerolinky po něm proto žádají náhradu škody ve výši 6,5 miliónu korun. Krátce na to ho policie zadržela na letišti a Horáček putoval do vazby.

"Soud dospěl k závěru, že jste se jednání dopustil," uzavřel ve středu případ soudce Dimitrij Dohčevič. Jeho rozuzlení se protahovalo navzdory faktu, že proti Horáčkovi svědčily jasné důkazy. Jednak volal ze svého mobilního telefonu, jednak telefonáty opakoval, takže policie ho zaměřila a zadržela bezprostředně po posledním zavolání. Známá obžalovaného pak poznala jeho hlas při hlasové zkoušce na policii.

Několikrát měnil výpověď

Tento v minulosti několikrát soudně trestaný muž se k činu přiznal. Avšak během soudního procesu několikrát změnil výpověď. Mj. tvrdil, že tak činil z přesvědčení, že bomby na letišti skutečně jsou a umístila je tam organizovaná skupina zločinců. Jeho advokát se pak snažil naznačit, že jej k činu vedla zhrzená láska. Svoje tvrzení opakoval i ve středu.

"Nemůžu dokázat to, co jsem naznačil. Já nemám prostředky, abych s nimi bojoval," konstatoval tajuplně s odkazem na neznámou teroristickou skupinu. Soud se během řízení snažil Horáčkovi verze prověřit. "Uváděl jste nové a nové skutečnosti, které by byly způsobilé dokázat, že na letišti bomby opravdu byly a tedy nešlo o šíření poplašné zprávy. Ale ukázalo se, že tyto důkazy nejsou objektivní," řekl soudce Dohčevič. Když totiž například policie prohlédla bezpečnostní schránku s údajnými uloženými důkazy, nic na místě nenašla.

Šestkrát soudně trestán

Horáček už byl šestkrát v minulosti soudně trestán za různé podvody a jiné majetkové delikty. Naposledy brněnským soudem v listopadu loňského roku. Ten mu vyměřil 21 měsíců vězení. Tento rozsudek však ještě nebyl pravomocný, a proto soud ve středu uložil trest souhrnný, tedy za oba činy.

Soudce Dohčevič dále konstatoval, že ve prospěch Horáčka, který si ponechal lhůtu na odvolání, nehrála žádná polehčující okolnost. Soud Prahy 6 již tento rok jeden trest za bombové výhrůžky na ruzyňském letišti uložil, a to tříleté vězení. Odpyká si ho dvacetiletý Pavel Veselý z Odolené Vody. Pětiletý trest v souvislosti s tímto činem v Česku ještě uložen nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám