Hlavní obsah

Rodině herce Rodena patří 900 tisíc za narušení soukromí, rozhodl znovu soud

– Praha

Pražský městský soud ve čtvrtek opět přiřkl rodině herce Karla Rodena odškodnění 900 000 korun od vydavatelství Empresa Media. Roden, jeho partnerka a děti dostanou peníze za články v časopise Sedmička a na webu Sedmička.cz, které rozebíraly jejich soukromí. Soud vydal stejné pravomocné rozhodnutí už v říjnu 2017, Nejvyšší soud mu však na základě dovolání nařídil kauzu znovu otevřít.

Foto: Česká televize

Karel Roden v seriálu McMafie.

Článek

„Soud považuje toto odškodnění za přiměřené, přihlédl k prodejnosti časopisu i návštěvnosti webu,“ uvedla předsedkyně senátu Veronika Křesťanová. Soudci podle ní přihlédli také k verdiktům v dalších sporech, které Roden vede s jinými vydavatelskými domy.

Herec a jeho rodina už například pravomocně vysoudili 720 000 korun od RF Hobby či 1,8 milionu od Czech News Center, vydavatele deníků Blesk a Aha. Další statisícové až milionové spory ještě vedou.

Žalobu na Empresa Media ovládané podnikatelem Jaromírem Soukupem podala rodina v březnu 2016. Žádala, aby justice nařídila novinářům z Empresy stáhnout z internetu konkrétní články z let 2012 až 2015. Rodenovi také chtěli, aby média přestala popisovat a komentovat jejich soukromý a rodinný život, zejména původ dětí a vztahy mezi partnery. Každý navíc požadoval odškodnění ve výši milion korun.

Obvodní soud pro Prahu 4 v květnu 2017 vyhověl návrhům na stažení sporných článků a zároveň zakázal další rozebírání soukromého a rodinného života Rodenových. Jako odškodnění rodině přiznal dohromady milion korun.

Městský soud v Praze celkovou satisfakci snížil na 900 000 korun. Část nároku, která se týkala nejstarších článků, totiž označil za promlčenou. Nejvyšší soud ve svém loňském rozhodnutí žádal, aby odvolací senát výši částky lépe zdůvodnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám