Hlavní obsah

Rodiče prodali dcery kuplířům, prostituci provozovaly na dálničním odpočívadle

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Až 15 žen provozovalo pod vedením kuplířů prostituci na odpočívadle dálnice D5. Ženy ve věku od 17 do 46 let, z nichž některé byly k prostituci nuceny násilím, musely svým pasákům odevzdávat výdělek. Některé z dívek podle policie kuplíři koupili od jejich rodin.

Zadržení pachatelů kuplířství Video: Policie ČR

 
Článek

Skupinu osmi osob zadrželi detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu minulý týden, ale na stopě jim byli již od prosince 2011. Za místo svého „podnikání“ si zvolili odpočívadlo na 5. kilometru dálnice D5 ve směru na Plzeň. Pachatelé ve věku od 22 do 47 let byli v příbuzenském vztahu a šéfoval jim 43letý muž z Kladenska.

„Prostituci průběžně provozovalo 12 až 15 žen, kdy průměrný výdělek každé z nich se zpravidla pohyboval kolem čtyř tisíc korun. Takzvané „vlastní“ prostitutky musely odvádět svému pasákovi celý výdělek, ty, kterým byla činnost na zabraném teritoriu pouze umožněna, odváděly obviněným zpravidla tisícikorunový denní poplatek,“ uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Každý obviněný pracoval na sebe, ale v rámci organizace navzájem spolupracovali. Koordinovaně pracovali při zajišťování odvozu a svozu žen na místo, vzájemně se informovali o probíhajících policejních kontrolách, o situaci a stavu možných zákazníků a vzájemně si vypomáhali při vybírání peněz od prostitutek.

Dcera za 200 euro

Co detektivy velmi zarazilo, byl fakt, že mezi ženami byly dívky, které pachatelé koupili od jejich rodičů. „Za částku 200 euro (asi pět tisíc korun, pozn. redakce) tak měl například jeden otec prodat v roce 2010 obviněným svou, tehdy ani ne osmnáctiletou, dceru. Pravidelně (týdně) pak měl ovšem inkasovat i část výdělku, který dívka odevzdávala obviněným. Jednat se mělo zhruba o částku 100 euro,“ přiblížil jednání pachatelů mluvčí.

Prostitutky pocházely většinou ze sociálně slabších vrstev a kuplíři se neštítili používat také násilí a výhrůžky. Vydělané peníze pachatelé použili pro své běžné potřeby, jako je strava a ubytování.

Policisté provedli celkem osm domovních prohlídek a zajistili peníze, telefony, ale i vůz v hodnotě půl miliónu korun. Na pět osob soud uvalil vazbu, tři jsou stíhány na svobodě.

„V celém případu padla obvinění z obchodování s lidmi, kuplířství a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti tresty odnětí svobody až na dvanáct let,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám