Hlavní obsah

Řidiči kritizují během Kryštofa II. časté kontroly

ČESKÁ REPUBLIKA

Tisíce policistů nastoupily v úterý ráno připraveny na rozsáhlý zátah proti neukázněným řidičům v rámci akce přezdívané Kryštof II. Sice nedosahuje rozměrů jejího o měsíc staršího bratra, nicméně stejně jako tehdy policisté prověřují vše, od dodržování rychlosti až po náplasti v lékarničce. Řidiči se s probíhajícími kontrolami na většinou smířili, kritizovali ovšem časté zastavování.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Po téměř rok trvající rekonstrukci se nyní představuje Muzeum Šumavy Sušice v novém.

Článek

"Jinde ve světě se s tím nesetkáte, jen u nás. Přitom by stačilo, aby v této zemi byla vymahatelnost práva a ten, kdo hrubě porušuje pravidla, aby nesl tvrdé následky a třeba i krátké vězení, když nezaplatí pokutu. Jenže to u nás nehrozí, a tak se bude tvrdě kontrolovat," řekl Právu při kontrole v Brně Pavel Tomášek, který řídil modrou fabii.

Policisté narážky o zbytečném zastavování řidičů, kteří se ničeho nedopustili, vysvětlují tím, že řada řidičů jezdí opilých a jinak, než kontrolou, se to zjistit nedá. "Slušný řidič ztratí několik minut, ale odhalením piráta možná zachráníme život někoho, koho by přejel," poznamenala Jana Šípková z brněnské policie.

"Minule to bylo horší. Když vás během třiceti kilometrů kontrolují třikrát, tak už to fakt zdržuje. Dnes jsem potkal hlídku poprvé," svěřil se řidič z Chebska.

Hlídky mění stanoviště

Policie odmítá říci přesný počet policistů, kteří se do akce zapojili. Připouští ovšem, že jich není tolik jako při Kryštofovi. "Dopravním policistům budou tentokrát pomáhat na silnicích především jejich kolegové ze služby cizinecké a pohraniční policie a částečně kolegové ze služby kriminální policie a vyšetřování," řekla mluvčí policejního prezídia Andrea Filipová.

"Kontrolujeme rychlost, rozsvícená světla, vzorky na pneumatikách, lékárničky, občanský, řidičský a technický průkaz a technický stav vozidla. Hlídky se několikrát denně přesouvají na nová stanoviště, aby byly pro řidiče překvapením a ne jakýmsi trvalým inventářem vytipovaných úseků. Kontrolujeme od časného rána do pozdního večera, překvapit však můžeme samozřejmě i mnohem později," popsala mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková.

První dílčí výsledky policie zveřejní až v průběhu zítřka.

Reklama

Související témata:

Související články

Kryštof odhaluje obrovskou nekázeň řidičů

Už třetí den probíhá na českých silnicích historicky nejrozsáhlejší dopravně-bezpečnostní akce s názvem Kryštof. Až do neohlášeného závěru akce se všichni...

Policejní akce Kryštof po týdnu skončila

Nakonec sedm dní trvala zřejmě nejrozsáhlejší dopravní akce s názvem Kryštof, která odstartovala na českých silnicích minulé pondělí. Řidiči se při ní téměř...

Výběr článků

Načítám