Hlavní obsah

Pyrotechnici předvedli odstřel dělostřeleckých granátů a min

Novinky, Ondřej Kořínek

Policejní pyrotechnici ve čtvrtek dopoledne odpalovali v trhací jámě v Ralsku nalezenou munici převážně z 2. světové války. Likvidovanou munici pyrotechnici nalezli především v Čechách, byly zničeny granáty a miny vážící asi 200 kilogramů.

Likvidace nebezpečných výbušnin z bezprostřední blízkostiVideo: Novinky

 
Článek

Policejní pyrotechnici vyjíždějí ročně průměrně k 1800 nahlášeným nálezům munice. Voláni jsou k různým druhům munice od pěchotních nábojů do pistolí a samopalů, přes dělostřelecké granáty až po letecké pumy.

„Dnes jsme ničili především silnostěnnou munici - dělostřelecké granáty a miny a ruční granáty. Byla zničena munice s vahou asi 200 kilogramů zalaborované trhaviny. Řešilo se to postupně pěti výbuchy,“ řekl Novinkám ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Výbuchy nebezpečných výbušnin ze vzdálenosti 800 metrůVideo: Novinky

Zlikvidovaná munice byla nalezena v letošním roce na různých místech Čech. „Nejvíce nálezů zaznamenáváme na jaře, kdy začínají zemní práce, nebo také na podzim. Některé nálezy nahlašují také houbaři,“ podotkl ředitel pyrotechnické služby.

Odpaly několikrát týdně

Likvidace munice nebyla nijak výjimečná, odpaly se provádějí i několikrát do týdne. Pyrotechnici vždy shromažďují stejnou kategorii munice. Tento týden například policisté likvidovali 600 kilogramů zalaborované pěchotní munice.

„Zalaborovaná munice znamená, že munice má nějakou hmotnost a uvnitř má nějaké množství trhaviny, která se přepočítává na onu zalaborovanou munici. Takže té munice bylo váhově více, protože se k tomu přikládá ještě nálož na iniciaci,“ vysvětlil Michal Dlouhý.

Minu odpálili v lomu

Při čtvrteční likvidaci nešlo o munici pocházející z trestné činnosti, nýbrž převážně o munici pocházející z 2. světové války, která byla nalezena v přírodě. Tato munice nebyla nebezpečná, takže byla převezena do dočasného uložiště a poté na zlikvidování. Nebezpečná munice se likviduje přímo na místě nebo tam, kde je to nejbezpečnější.

„Minulý týden jsme měli hromadný nález dělostřeleckých min v lese u Kostelce nad Černými lesy. Jedna z nich byla v tak špatném stavu, že se musela odvézt do nedalekého lomu a tam byla zničena, zbývajících osm kusů bylo odvezeno do skladu a dnes zničeno,“ doplnil Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám