Hlavní obsah

Psího šampióna Barona někdo otrávil, policie pachatele nenašla

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Ani policejní vyšetřování nedalo odpověď na otázku, kdo má na svědomí smrt tříletého dobrmana Barona. Vítěz řady psích soutěží krásy v květnu uhynul poté, co spolkl jedem napuštěnou návnadu umístěnou na kraji řepkového pole u Hodyně na severním Plzeňsku.

Foto: Právo

Baron měl před sebou kariéru psího šampióna

Článek

Podle pitvy skonalo zvíře následkem otravy vysoce toxickým pesticidem známým pod názvem karbofuran. Ten se ilegálně používá k trávení škodné zvěře a je zakázán v celé Evropské unii.

„Nepodařilo se nám shromáždit dostatek důkazů, který by vedly k usvědčení pachatele,“ řekl Právu policejní mluvčí Jan Koželuh s tím, že případ proto policisté odložili. Kdo a proč otrávenou návnadu do volné přírody nastražil, tak zůstane neobjasněné.

Majitelka pátrala na vlastní pěst

Majitelka mrtvého psa Blanka Szirová přitom doufala, že policisté viníka najdou. Sama jim totiž předložila doslova na stříbrném podnose jasné vodítko, které vyplynulo z jejího pátrání na vlastní pěst.

Tehdy našla v okolí další mrtvá zvířata například kuny, dravé ptáky nebo lišku. Objevila také několik drátěných košů, ve kterých se jako návnada pleskali holubi. Všechny tyto nelegální pasti včetně pohozené návnady s jedem byly umístěné v honitbě, kde si místní myslivci piplají drobnou zvěř a jejíž součástí je i bažantnice. Kdo je tam nalíčil, policisté nezjistili. „I tady se vyšetřování dostalo do slepé uličky a museli jsme případ odložit,“ konstatoval Koželuh.

Podle ekologů byli pasti dílem nimrodů, kteří se tím zbavují nebezpečných predátorů. Jenomže ti takové podezírání odmítli. „Já osobně o tom nic nevím a ani nemám na nikoho podezření,“ prohlásil zástupce místního mysliveckého spolku Vlastimil Heindenreich.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt šampióna Barona odhalila pytlácké pasti

Tříletý dobrman Baron měl před sebou budoucnost psího šampióna. Už loni získal ocenění Nejlepší mladý pes a letos mu stačilo vyhrát jednu z výstav a měl by...

Výběr článků

Načítám