Hlavní obsah

Psi měli zlomeniny, záněty a močili strachy. Policie obvinila dva lidi z týrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Policie na Královéhradecku obvinila 63letého muže a jeho o 12 let mladší partnerku z týrání zvířat kvůli zacházení se psy v takzvané množírně. Policisté shromáždili důkazy po více než roce vyšetřování.

BEZ KOMENTÁŘE: Desítky psů byly umístěny do náhradní péčeVideo: Policie ČR

 
Článek

Případ začali policisté vyšetřovat poté, co po oznámení veterinární správy objevili v rodinném domě na Hradecku psí chov, kde v nevyhovujících podmínkách pobývalo téměř 80 psů menších plemen, například buldočků nebo čivav.

Pár, který zvířata choval a nabízel k prodeji na různých webových inzertních portálech, nyní policie obvinila – podle vyšetřovatelů po dobu několika měsíců či let týrali velké množství zvířat. Oběma hrozí 2 až 6 let vězení.

Matku roky bil a zavíral s desítkami psů. Muž z Chebska skončil ve vazbě

Krimi

Psi skončili v městském útulku. Město Hradec Králové zaplatilo za jejich péči přes milion korun. Do osvojení k novým majitelům mohla být zvířata dána až po více než dvou měsících.

„Veterinář u všech 77 zajištěných psů různého stáří vyšetřil zdravotní stav. Zjistil, že psi trpěli očními vadami, jako jsou různé záněty, vředy a výtoky, dále onemocněním chrupu, měli postižené končetiny, včetně přerostlých drápů vrostlých do polštářků, postižených kloubů, měli parazitární onemocnění nebo měli špatně srostlé různě staré zlomeniny. V době kontroly byli psi nervózní, vystresovaní, bázliví, někteří při manipulaci strachy i močili,“ vyjmenovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Desítky buldočků a čivav žily v množírně na Hradecku ve výkalech

Krimi

Z vypracovaného znaleckého posudku vyplynulo, že psi byli chováni v nevyhovujících podmínkách bez dostatečného osvětlení a větrání. Psi neměli pravidelnou péči o oči, chrup a drápy. U většiny očkovacích průkazů nebyla doložena platnost očkování.

Foto: Policie ČR

Desítky psů byly umístěny do náhradní péče.

„Z posudku dále vyplynulo, že chovatelé dlouhodobě psi vystavovali negativním stresovým vlivům. Dále jim neumožnili dostatek pohybu,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám