Hlavní obsah

Prodávat drogy mě nutil detektiv, marně tvrdil u soudu informátor

– Praha

Detektiv Národní protidrogové centrály Miroslav Vogel nekryl trestnou činnost svého informátora, který údajně vyráběl a prodával pervitin. Ve čtvrtek to pravomocně potvrdil pražský Vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce proti zprošťujícímu rozsudku. Vogel od počátku trval na tom, že si vůči informátorovi počínal v souladu se zákony i se závazným pokynem policejního prezidenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Vogel u soudu

Článek

Hlavním a v podstatě jediným svědkem proti Vogelovi byl jeho bývalý informátor Petr Ryžák. Tomu loni liberecký krajský soud nepravomocně uložil 15 let vězení za výrobu a prodej drog a policie ho na sklonku loňského roku kvůli drogám znovu zadržela.

Ryžák tvrdil, že s pervitinem obchodoval na pokyn Vogla, aby snáze pronikl do drogového podsvětí. Podle obžaloby Vogel páchal trestnou činnost v letech 2010 až 2012. Věděl prý o tom, že informátor obchoduje s drogami, a nepodnikl žádné kroky k tomu, aby jeho trestnou činnost prověřil a objasnil.

Detektiv Ryžákovi prý také vyzrazoval informace z policejního šetření. Prvoinstanční soud však Ryžáka označil za zcela nevěrohodného svědka a policistu zprostil viny.

Vogel nyní vede jeden z odborů protidrogové centrály, u které pracuje přes 20 let. Ve službě zůstal díky podpoře od šéfa útvaru i navzdory trestnímu stíhání, za něž mu hrozilo až desetileté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám