Hlavní obsah

Přívalový liják vyplavil Břeclav

Právo, miv
Břeclav

Jen část prvního poločasu fotbalového debaklu české reprezentace viděli v pátek večer hasiči z Břeclavska. Venku zatím kulminovala bouře a hasiči vyjeli čerpat vodu zaplavující domy, sklepy a další prostory.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Starobřeclavští hasiči při čerpání vody ze zatopeného sklepa.

Článek

“Už když jsem spěchal na zbrojnici, viděl jsem, že velké problémy jsou v podjezdu na Bratislavské ulici. Byl zaplavený a dvě nepojízdná auta plavala na hladině. Opatrně jsem mezi nimi projel a volal hasiče,” řekl člen dobrovolné jednotky hasičů ve Staré Břeclavi.

Kolotoč výjezdů na čerpání vody vypukl ve 21:15 prvním povelem k zásahu v břeclavské části Poštorná. V následujících zhruba devadesáti minutách dorazilo na operační středisko hasičů téměř dvacet žádostí o pomoc při řešení zatopených prostor sklepů domů, podniků, již zmíněného podjezdu a navíc i parkoviště na břeclavském sídlišti na Valtické.

“Když jsem takové záběry viděl v televizi, nikdy by mě nenapadlo, že se do podobné situace dostanu i já. Dnes vidím, že je to hned, stačí opravdu jen málo,” konstatoval při obhlídce zaplaveného suterénu domu Marek Nešpor ze Staré Břeclavi.

Stačilo málo a plastové potrubí, kterým byla svedena voda ze sousedící haly přes sklep domu, nevydrželo ohromující nápor vody a zbortilo se. Proud vody, letící z prasklého vedení, zakrátko zaplavil sklep do výšky kolem pětadvaceti centimetrů. Hasiči po příjezdu na místo nasadili plovoucí čerpadlo, bylo jim však jasné, že pokud nezastaví příval vody, je veškerá jejich snaha marná.

Problémy byly i na dalších místech

A tak zatímco hadice z čerpadla již hnala vodu pryč ze sklepa, hasiči improvizovanými prostředky ucpali porušené potrubí. Pak se jim podařilo vodu vyčerpat.

“Chci hasičům poděkovat, odvedli tady kus dobré práce, a nejenže maximum vody dostali pryč, ale pomohli i zastavit ten příval,” řekl muž, jemuž bylo jasné, že bez pomoci by si stěží sám poradil.

To už ale hasiči mířili do dalšího domu, kde nevhodně vedený dešťový svod s otvory pro odtok vody ze světlíků do sklepa právě těmi otvory způsobil zaplavení sklepa.

Situace, kterou silná bouře nad Břeclaví způsobila, zavinila, že síly profesionálních jednotek hasičů a dobrovolných sborů ze Staré Břeclavi a Poštorné byly nedostačující. Na další čerpání v Břeclavi jeli na pomoc i hasiči z Lednice, Valtic, Lanžhota a Hrušek. Práce měli dost. Zaplavený podjezd s utopenými auty, parkoviště na sídlišti, kde voda uvěznila na desítku osobních aut, to vše se postaralo o práci na dlouhé desítky minut.

Problémy pak měli i v Lanžhotě, čistírna odpadních vod nedokázala odolat náporu ze srážek a pomoci museli opět hasiči.

“Bydlíme tady deset let, ale něco takového nepamatuji,” komentovala situaci, která vedla k zaplavení sklepa, jedna z postižených. “Ještěže máme ty SMS zprávy. Sirénu by v tom randálu z bouřky nebylo slyšet,” pochvaloval si výsledek předchozího úsilí za dostatečný počet varovných SMS zpráv na telefony hasičů velitel starobřeclavské jednotky Josef Košulič. Na zbrojnici se mu seběhlo třináct lidí, se kterými mohl vytvořit dvě zásahové jednotky, a vodu tak čerpali najednou na více místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám