Hlavní obsah

Připoutat a vzhůru do vrtulníku. Hasiči ukázali video ze záchrany lyžařů na Bukové hoře

Ústí nad Orlicí

Hasiči v úterý zveřejnili video ze záchrany 71 lyžařů, kteří uvízli minulý čtvrtek na lanovce na Bukové hoře na Orlickoústecku. Záznam ukazuje záchranu z jednoho ze dvou zasahujících vrtulníků. Na lano lanovky ve ski areálu spadl strom a provoz se nepodařilo obnovit. Lyžaři čekali na záchranu několik hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana uvězněných lyžařů z Bukové hory na OrlickoústeckuVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

Záznam pořídila posádka vrtulníku z Jihomoravského kraje, který tam zasahoval. Jeden ze záchranářů se spouští na laně k lyžařům a postupně jim pomáhá na palubu vrtulníku. Podobně lidem pomáhal také druhý vrtulník. Hasiči a horská služba mezitím pomáhali ze země.

Foto: Horská služba ČR, ČTK

Člen Horské služby slaňuje k lyžařům na sedačkové lanovce v Červené Vodě na Orlickoústecku, kde po pádu stromu zůstalo uvězněno 17. ledna 2019 71 lidí.

„Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Foto: Policie ČR

Hasiči směřují na pomoc lyžařům.

Strom v horní části lanovky spadl po poledni. Provozovatel ho odstranil a pokusil se lanovku nahodit. Bohužel se mu to nepodařilo a přistoupilo se k záchraně, která trvala přes tři hodiny. Lanovka je vyhřívaná, takže zachraňovaní lidé byli v dobrém zdravotním stavu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám