Hlavní obsah

Při razii kontroluje tržnici v Libuši 360 celníků

Novinky, Pavel Blažek, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celníci zahájili v pondělí nebývalý zásah ve vietnamské tržnici a velkoskladu Saparia v areálu bývalého masokombinátu v Praze Libuši. Dosud největší operace s cílem odhalit nelegální zboží se účastní 360 celníků, 15 policistů Cizinecké a pohraniční policie, 25 samopaly vyzbrojených příslušníků pražské policejní stálé pořádkové jednotky a zámečníci.

Foto: Jan Soukup

Aneta Šudáková - violoncello

Článek

Akce může však vzhledem k obrovskému množství zboží v tržnici trvat až do pátku. K zásahu vydalo souhlas Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4. "Bylo to na žádost policie a celních orgánů," řekla Právu obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.

Mluvčí Celní správy České republiky Zdeněk Pavlíček uvedl, že operace probíhá na území celého pětadvacetihektarového areálu, jehož součástí je deset hektarů halových prostor s 800 stánky. V areálu je navíc 1 300 velkokapacitních kontejnerů. Zámečníci měli plné ruce práce "Kontrolovat budeme celou plochu tržnice, a to ve dvousměnných dvanáctihodinových směnách" konstatoval mluvčí s tím, že už se podařilo zajistit necelé dva kontejnery především textilií s padělanými ochrannými značkami.

Museli přijet i zámečníci

Celníci hned na začátku akce museli v pondělí dopoledne o půl desáté přivolat zámečníky. Mnozí trhovci totiž odmítli uposlechnout příkaz otevřít své stánky. "Dokud celý areál nezkontrolujeme, nevzdálíme se odsud," zdůraznil mluvčí. Celní správa dále kontaktovala finanční a živnostenské úřady, které ve velkotržnici zahájí rovněž svá šetření.

Razantní zásah celníků a policie uvítali radní v Praze Libuši a sousedních Kunraticích, kde po čtyřletém úsilí letos v lednu dosáhli zrušení nelegálně vybudovaného vietnamského velkoskladu Bokave na kunratickém katastru. "Uvedení provozu tržnice a skladů společnosti Saparia do souladu se zákonem je v souladu se zájmy a cíli naší radnice," řekl v pondělí Právu zástupce starosty radnice v Praze Libuši Vladimír Böhm.

Akciová společnost Saparia vznikla podle obchodního rejstříku v roce 1999.Vlastní ji vietnamští státní příslušníci trvale bydlící ve Vietnamu a Vietnamci, kteří trvale bydlí na území naší republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám