Hlavní obsah

Pražský neurolog odmítl obžalobu ze znásilnění pacientek

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský neurolog Martin Tomášek odmítl v pondělí u pražského městského soudu tvrzení obžaloby, že by znásilnil čtyři své pacientky, když jim vyšetřoval genitálie. Šlo prý o komplexní vyšetření, při kterém například zjišťoval vliv antiepileptik na sexualitu. Lékaři hrozí až desetileté vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný neurolog Martin Tomášek u souduVideo: Novinky

 
Článek

Neurolog podle obžaloby mezi lety 2013 a 2015 znásilnil čtyři ženy. Během běžných plánovaných kontrol v Centru pro epilepsii neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol měl doktor ženy osahávat na genitáliích, případně jedné z nich jezdil po nahém těle jednak nezjištěným předmětem a jednak vibrátorem.

Neurolog měl podle žalobkyně pro svá „gynekologická vyšetření“ různé důvody. Jednou to bylo zjištění, jestli užívané prášky nemají vliv na sexualitu jeho pacientky. Jindy zase prý pohmatem v pochvě zjišťoval, jestli ženy nemají cysty. Případně měl zjišťovat srůst po laparoskopickém odstranění vejcovodu. K podobným vyšetřením neměl podle žalobkyně příslušná oprávnění.

Obžalovaný: Šlo o výzkum

Lékař své jednání vysvětloval tím, že šlo o vaginální vyšetření kvůli zjištění vlivu antiepileptik na sexualitu, případně vyšetření kvůli podezření na cystické onemocnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný neurolog Martin Tomášek u soudu.

„Uznávám, že toto vyšetření bylo pouze orientační, a když jsem měl nějaké podezření, tak jsem posílal pacientky na regulérní gynekologické vyšetření,“ prohlásil s tím, že takových pacientek byly desítky.

Pacientka, které po nahém tělo jezdil vibrátorem, se podle jeho slov vyšetření účastnila dobrovolně. „Bylo jí nabídnuto zúčastnit se výzkumu, který se týkal toho, jaký má vliv sexuální vzrušení na natáčení EEG,“ řekl obžalovaný s tím, že žena o tom byla informována a předem s tím souhlasila.

„Na závěr bych chtěl říct, že mě plně nenapadly důsledky, ke kterým to povede, a je mi líto těch pacientek, že musí tímto procházet,“ prohlásil neurolog.

Soud bude pokračovat na konci června.

Neurolog si hrál na gynekologa. Pražský lékař dostal podmínku

Krimi

Tomášek už byl za tyto činy souzen a dostal desetiměsíční podmínku, když Obvodní soud pro Prahu 5 a následně i odvolací soud prohlásil, že případ nejde označit jako znásilnění, ale spíše poškození cizích práv. Až po dovolání a zásahu Nejvyššího soudu vrchní soud nevyloučil, že by bylo možné případ kvalifikovat přísněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám