Hlavní obsah

Pražská mordparta se dočkala nového šéfa

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie má nového vedoucího 1. oddělení, tedy tzv. mordparty. Od 1. března je jím Aleš Strach, který nahradil dlouholetého šéfa Josefa Mareše. Právu to v úterý potvrdila mluvčí pražské policejní správy Eva Kropáčová a také Strach.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čtyřicetiletý absolvent policejní akademie Strach už v 1. oddělení působí od listopadu 2011, dosud jako řadový policista, který se zabýval operativou. U pražské policie ale začínal již v roce 2001 na místním oddělení Jarov nejprve jako hlídková a následně jako dozorčí služba. Po osmi letech se dostal na kriminálku, kde začal řešit loupeže, požáry a výbuchy.

V roce 2011 se mu podařilo uspět ve výběrovém řízení na post vrchního komisaře 1. oddělení, kde je dodnes.

„Vím, že tady je moje místo, že sem patřím, a možnost ucházet se o post vedoucího oddělení jsem bral jako přirozený kariérní postup a zároveň stvrzení své budoucnosti u policie právě v souvislosti s tímto oddělením,“ sdělil Právu Strach.

Změnil se i post zástupce

Ženatý otec dvou dětí musel na ustanovení do křesla šéfa mordparty počkat do okamžiku, kdy od Národního bezpečnostního úřadu obdrží povinnou prověrku na stupeň utajení D, tedy důvěrné, což se stalo před několika dny.

Funkce vedoucího 1. oddělení byla volná od konce loňského listopadu, kdy údajně kvůli špatným vztahům s nadřízenými odešel do civilu jeden z nejznámějších českých kriminalistů Josef Mareš. „U policie se mění podmínky a už tam nejsou takové vztahy, jaké si pamatuji,“ uvedl Mareš krátce před svým odchodem.

Ten se kromě své práce věnoval i psaní scénářů o kauzách, které on a jeho kolegové z mordparty vyšetřovali. Vznikl z toho oblíbený televizní seriál Případy 1. oddělení.

Kromě Mareše skončil loni také jeho zástupce a letitý člen mordparty Petr Rašpl, ten ale kvůli svému důchodovému věku. Nyní má tedy 1. oddělení jak nového šéfa, tak jeho zástupkyni, kterou se už od ledna stala dosavadní vyšetřovatelka mordparty Lucie Zemančíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám