Hlavní obsah

Práva věřitelů nesmí být dotčena vypořádáním společného jmění manželů

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pokud manželé vypořádají svůj společný majetek až poté, co věřitelé začnou uplatňovat svoje právo na pohledávky vůči jednomu z nich, pak je tato dohoda mezi manželi neplatná a věřitelé mohou uspokojovat své pohledávky z celého společného majetku manželů, bez ohledu na to, kdo z manželů podnikal a kdo z nich je novým majitelem majetku.

Článek

K tomuto závěru dospěl v neveřejném zasedání Nejvyšší soud ČR, který se zabýval případem z Českých Budějovicích. Šlo o majetek podnikatele, na kterého byl prohlášen konkurs.

Správce konkursní podstaty uzavřel s manželkou podnikatele dohodu o vypořádání společného jmění manželů - ženě připadly nemovitosti, původně určené k vyrovnání pohledávky Finančního úřadu. Krajský soud v Českých Budějovicích toto vypořádání schválil.

Podle názoru Nejvyššího soudu však taková dohoda nemůže zabránit věřitelům, aby uplatnili svá práva na společný majetek manželů. „Podobný krok totiž může směřovat k nečestnému jednání a proto dohoda, která přijde až poté, co věřitelé začnou své pohledávky vymáhat, je neplatná. Nejvyšší soud proto rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích zrušil a nařídil mu případ znovu projednat,“ informoval mluvčí NS Petr Knötig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám