Hlavní obsah

Pomohl zbohatnout Grossovi, teď ho stíhají za úplatky kolem MUS

Právo, Jakub Troníček

Policie začala po letech rozplétat rozsáhlou korupci v nejvyšších politických patrech, která koncem devadesátých let umožnila skupině tehdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) ovládnout tuto firmu za její vlastní peníze.

Foto: ČTK

Robert Sýkora na archivním snímku z roku 1999

Článek

Detektivové z protikorupčního útvaru totiž podle zjištění Práva v uplynulých dnech obvinili z přijetí úplatku někdejšího náměstka ministra průmyslu a obchodu Roberta Sýkoru, který při prodeji menšinového státního podílu v důlní společnosti sehrál podle vyšetřovatelů klíčovou roli v obelhání tehdejší vlády Miloše Zemana. Inkasovat za to měl minimálně tři milióny korun, i když celkově měla skupina kolem tehdejšího šéfa dolů Antonína Koláčka na úplatky vyčleněných téměř 200 miliónů.

O tom, že se při divoké privatizaci Mostecké uhelné divoce uplácelo a že tím nejdůležitějším kontaktem bývalých manažerů ve státní správě byl právě Sýkora, se spekulovalo už delší dobu, oficiálně ale celý proces popsaly až nedávno orgány ve Švýcarsku.

Tam je Koláčkova skupina souzena kvůli praní špinavých peněz – a právě ze švýcarské obžaloby vychází při aktuálním vyšetřování i česká policie. Ta kromě Sýkory obvinila podle informací Práva i někdejšího vlivného zbrojaře a lobbistu Pavla Muselu, který měl v Česku úplatky v zájmu skupiny tehdejších manažerů důlní firmy distribuovat.

Policie jména nepotvrdila

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej se ke konkrétním jménům odmítl vyjadřovat, potvrdil však, že detektivové stíhají v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti dva lidi. „Byli obviněni z trestných činů podplácení a přijetí úplatku,“ konstatoval Ibehej.

Oběma za to podle zákona hrozí až pět let vězení. V případě Musely ale bude jeho stíhání s největší pravděpodobností zastaveno. Po vážném úrazu, který si přivodil při dosud nevyjasněném pádu z posedu, je totiž nesvéprávný.

Pro definitivní ovládnutí důlní společnosti jejími vlastními manažery a za její vlastní peníze bylo klíčové přesvědčit tehdejší Zemanův kabinet, aby skupině schované za údajného zahraničního investora Appian Group odprodal zbývající menšinový podíl ve firmě za 650 miliónů korun – a právě s tím jim Sýkora podle vyšetřovatelů výrazně pomohl.

Sýkora připravil podklady pro vládu

Jednali skrytě a s cílem přimět český stát k prodeji, ve spolčení se zkorumpovanými třetími osobami ve státním aparátu, především Robertem Sýkorou, náměstkem ministra obchodu a průmyslu, který byl v dané době zodpovědný za přípravu projektu návrhu vlády, zprávy odůvodnění a prezentaci týkající se prodeje akcií MUS, vlastněných Fondem národního majetku,“ píše se k tomu v textu švýcarské obžaloby, kterou má Právo k dispozici.

Jen krátce po pozitivním stanovisku vlády, které se opíralo o Sýkorou připravené podklady, pak přistálo na účtu u banky Credit Suisse v Curychu 85 tisíc dolarů, tedy zhruba tři milióny korun. Vlastníkem účtu byl přitom někdejší poslanec ČSSD a Sýkorův otec Antonín, sám Robert Sýkora měl k účtu samostatné podpisové právo.

Ze švýcarské obžaloby však také vyplývá, že Sýkora mohl ve skutečnosti inkasovat daleko více než jen tři milióny. Musela měl totiž podle Švýcarů na úplatky k dispozici celkem 180 miliónů a při jejich rozdělování se podle instrukcí exmanažerů Mostecké uhelné mělo myslet hlavně na vlivného resortního náměstka.

Martínek stíhání zřejmě unikl

Firmy, přes které peníze určené na korumpování státních úředníků tekly, kontroloval kromě Musely i tehdejší šéf marketingu ČSSD Jiří Martínek, ten ovšem na rozdíl od nesvéprávného Musely stíhání podle všeho unikl. „V tomhle případě se ty toky peněz nepodařilo doložit,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

Osmačtyřicetiletý Sýkora z ministerstva odešel v roce 2003 a s médii nekomunikuje. Žije v severomoravské obci Čeladná a vlastní stavební firmu, cihelnu v Hlučíně, ale také firmy obchodující se dřevem a s realitami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Den, kdy se ze Stanislava Grosse stal advokát - 15.12.2008

Kromě angažmá v privatizaci MUS je tento ministerský exnáměstek zajímavý i z dalšího důvodu, byl to totiž právě on, kdo dopomohl k pohádkovému zbohatnutí někdejšímu sociálnědemokratickému premiérovi Stanislavu Grossovi. Před více než pěti lety prodal Grossovi za dvacet miliónů akcie bývalé firmy ocelářského magnáta Tomáše Chrenka Moravia Energo a expremiér je obratem prodal za sto miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám