Hlavní obsah

Polští „navrtávači” se přiznali k vyloupení stovek bytů a domů v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Od policistů dostali přezdívku „navrtávači” podle odvrtání zámků oken a dveří. V úterý stanuli dva Poláci ze čtyřčlenného gangu před Krajským soudem v Hradci Králové, kde se přiznali ke krádežím ve stovkách bytů a rodinných domů v Česku. Další dva obžalovaní budou vypovídat později. Mužům hrozí až deset let vězení.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie skupinu zatkla loni v červenci. Obžalovaní ve věku od 20 do 38 let se podle spisu v letech 2009 a 2013 vloupali do více než 400 bytů a domů, nejvíce kradli v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Škoda, kterou podle spisu způsobili, převýšila 12,5 miliónu korun. Zaměřovali se na cennosti a peníze.

Kriminalisté u podezřelých jako důkazy zajistili několik nástrojů, se kterými trestnou činnost páchali, oblečení a dvě auta, se kterými po Česku jezdili. Spisový materiál čítá více než 20 tisíc stran textů, tedy kolem 50 šanonů.

Obžalovaný Piotr Jarosiński se před soudem přiznal k většině skutků, které mu jsou kladeny za vinu. Za organizátora krádeží označil Henryka Kaczanowského. Sám prý ke krádežím sice jezdil, ale jen hlídal. Kaczanowski se před soudem přiznal k účasti na téměř 200 krádežích. Část skutků kladených mu za vinu popřel. Odpoledne před soudem vypověděl, že "obžaloba je konstrukce výmyslů a lží státního zástupce".

Chovali se profesionálně

Zároveň se snažil zpochybnit policií opatřené důkazy. Jednání soudu, které celé překládá tlumočnice, bude výslechem obžalovaných pokračovat ve čtvrtek. Obžalovaní se podle detektivů chovali velmi profesionálně.

„Dodržovali postupy a zásady, chodili maskovaní, používali přístroje pro noční vidění," uvedli dříve kriminalisté. K vloupání si podle nich vybírali lokality s novými rodinnými domky, k nimž byl dobrý přístup a mohli je snadno pozorovat. K domům chodili pěšky a budovali si i ústupové cesty, například vysazovali branky plotů nebo předem prostříhali ploty.

Podezřelé zadržela zásahová jednotka na hraničním přechodu do Polska v Dolní Lipce na Orlickoústecku a v kempu Rozkoš na Náchodsku. Policisté tehdy při akci zatkli osm mužů, z nichž čtyři později propustili. Při vyšetřování se ukázalo, že byty vykrádají zloději, kteří přijíždějí z Polska. Jejich postup v podobě navrtávání dveří nejspíš okoukala jiná skupina z Ostravska.

„Každá skupina ale měla zájem o trochu jiné komodity. Je zřejmé, že pracovali nezávisle na sobě. Tuto druhou skupinu zadrželi kolegové z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje zhruba o měsíc později, tedy zhruba v srpnu loňského roku," uvedla dříve mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám