Hlavní obsah

Policisty za vyžadování úplatku mine trest

PRAHA

Dvojici kriminalistů původně stíhaných kvůli vyžadování dvacetitisícového úplatku po Ukrajince nakonec zůstane jen obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Cizinka totiž po březnové události zmizela neznámo kam, a v případu tak chybí korunní svědkyně.

Foto: Klára Kašparová

22. listopadu ve 20:30 v Divadelním klubu s Lukášem Hejlíkem

Článek

Na polovinu října je naplánováno seznámení obviněných s vyšetřovacím spisem, pak bude podán návrh na obžalobu, řekl v pondělí státní zástupce.

Policisté z kriminální služby se podle něj dopustili trestné činnosti počátkem března. Přišli tehdy do restaurace v Praze 1, kde se personálu představili jako příslušníci cizinecké policie zabývající se problematikou ilegálně zaměstnaných osob. Ve skutečnosti však s touto policejní složkou neměli nic společného.

Podle původního obvinění chtěli od Ukrajinky peníze výměnou za to, že nebudou řešit její ilegální zaměstnání. Žena tehdy v restauraci pracovala první den a ihned po incidentu zmizela. "Pokud od ní (policisté) něco chtěli, tak nám to nemá kdo dosvědčit," konstatoval státní zástupce.

Svědectví zaměstnavatelky, které se poškozená svěřila, podle něho jako důkaz nestačí. "Proto jsem přijímání úplatku vypustil a nechal jen zneužívání pravomoci veřejného činitele," vysvětlil. Muži se totiž nezákonně vydávali za příslušníky cizinecké policie.

Dočasně zproštěni výkonu služby

Za korupční jednání nelze podle státního zástupce považovat ani to, že obvinění kriminalisté upozornili pracovnici restaurace na možnost pokuty ve výši 300 000 korun za nelegální zaměstnávání cizinců. Přímý požadavek úplatku to nebyl, konstatoval žalobce.

Případem se od počátku zabývala Inspekce ministra vnitra. Obvinění padla na konci června, počátkem července byli na svobodě stíhaní muži dočasně zproštěni výkonu služby u policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám