Hlavní obsah

Policisté se rozloučili s kamarádem

Novinky, Radim Kijonka, Ivan Trnka

Výkřiky beznaděje: "Martínku, Martínku." Otce museli podpírat, matce museli píchnout injekci. Oba měli blízko k infarktu. Všechny přítomné mrazilo v zádech. Desítky ubrečených tváří. Taková atmosféra panovala při posledním rozloučení s 25letým praporčíkem Martinem Rusnokem. Byl jedním z trojice policistů, jež nalezli svou smrt v sobotu na silnici v Českém Těšíně. Ve vysoké rychlosti je srazil opilý podnikatel Zdeněk Bulawa.

Foto: Petr Hejna
Článek

S Martinem se přišlo rozloučit několik stovek lidí. "Byl to správňák, usměvavý kluk, který každému ochotně pomohl," popsali Martina jeho kamarádi. Zhruba stovka policistů, rodina, přátelé a desítky lidí se ve středu prožívali těžké okamžiky.

Smutek byl cítit na každém kroku. V kostele úpěnlivě vzlykala maminka Martina, sestra a přítelkyně Andrea. Viditelně zdrcení byli i otec a bratr. Všechny pak dojímala řeč místního faráře. Před kostelem tvořili špalír policisté z celého karvinského okresu, městští strážníci, rozloučit se přišlo asi 40 Martinových kolegů z oddělení v Českém Těšíně.

"Na oddělení nastoupil v únoru roku 1999. Plnil vždy zodpovědně všechny úkoly, účastnil se i zasedání NATO v Praze," řekl velitel českotěšínského obvodního oddělení Miloš Polák.Osudného dne hlídka zastavovala řidiče podezřelé z řízení pod vlivem alkoholu.

Přijel ministr vnitra i policejní prezident

Ve 23. hodin se jim podařilo jednoho takového zastavit. Dalšího už ale nezadrželi. "Nad ránem zůstala jeho vysílačka hluchá, nikdo se neozýval. Sám se stal obětí dopravní nehody, když do jejich auta vrazil opilý řidič. Auto, které do policejního vozu vrazilo, se dá přirovnat k vystřelenému projektilu. Život Martina v té době vyhasl," loučil se nad rakví velitel.

Zhruba po půl hodině policisté vynesli rakev s Martinem z kostela. Za tónu policejní kapely byly jeho ostatky uloženy do rodinné hrobky. Na počest zazněly také tři výstřely a česká hymna. K hrobu se přišel poklonit ministr Stanislav Gross a policejní ředitel Jiří Kolář.

Když rakev policisté spouštěli do hrobu, maminka zesnulého najednou zavrávorala a vypadalo to, že upadne. Stačil ji zachytit syn. V tu chvíli začala dcera ze strachu hlasitě vzlykat. Nejbližší příbuzní museli ženě podat lék. Maminka pak nad hrobem neustále zoufale opakovala Martínku, Martínku.... Martin Rusnok byl prvním z trojice policistů, kteří osudnou noc na Jablunkovské silnici v Českém Těšíně zemřeli.

Povýšeni in memoriam

Další dva budou mít pohřeb ve čtvrtek a pátek. Jeden byl stejně jako Martin svobodný, po druhém zůstaly čtyři děti. Všem pozůstalým policie hodlá pomoci, s pomocí přichází i nadace policistů a hasičů. Sbírku uspořádali českotěšínští policisté a výtěžek předali rodinám. "Policejní ředitel všechny povýší in memoriam do důstojnické hodnosti," sdělila tisková mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Současně informovala, že spolujezdec řidiče Zdeňka Bulawy je ve vězení.

"Soudce vyhověl naši žádosti a uvalil na 19letého muže vazbu," poznamenala Viačková. Čelí trestnímu stíhání za vydírání. "Vyhrožoval muži, který pomáhal zachraňovat policisty, že pokud bude při vyšetřování nehody vypovídat proti němu, tak ho zabije," dodala mluvčí. Za to mu hrozí až osmiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám