Hlavní obsah

Policisté přepsali více než stovku pokut, používali mazací pero

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že podvádět se nemá, obzvlášť když jste v policejní uniformě, se přesvědčila dvojice olomouckých mužů zákona. Jak Právo již loni v říjnu jako první informovalo, povedená policejní hlídka vypisovala řidičům přistiženým při přestupku do pokutových bloků částky přepisovacím perem, tzv. rollerem.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Přistižení peníze na místě zaplatili, obdrželi potvrzení, načež policisté u své kopie bločku určené nadřízenému původně uloženou pokutu vymazali a napsali nižší částku. Rozdíl si pak nechali pro sebe. Obvinění ze čtrnácti takových případů z období od října 2018 do července 2019 si oba policisté vyslechli již loni 30. srpna.

Jenže vyšetřovatelům Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se následně podařilo zjistit, že podvodníci byli mnohem přičinlivější, než se původně zdálo. Počet případů, kdy policisté vybrali pokuty, a nakonec odevzdali nižší částky, se vyhoupl až na více než 130.

V podvozku kamionu českého řidiče na Slovensku se ukrývali migranti

Evropa

Šlo pře­devším o řidiče z Polska a ČR. Navíc takto podezřelí činili ještě delší dobu, než si původně vyšetřovatelé GIBS mysleli, a to už od ledna 2018 až do loňského srpna.

„Dvěma policistům z Olomouce jsme rozšířili trestní stíhání. Počet poškozených se navýšil a zvýšila se i částka, o kterou se oba příslušníci obohatili společně ve více než 130 případech. Oba obvinění způsobili škodu ve výši téměř 68 tisíc korun,“ upřesnila včera mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Ve většině případů vybírali policisté pokuty společně a celkem si při tom přišli téměř na 54 tisíc. Občas si ale každý z dvojice obviněných jel tzv. na vlastní triko. Ten přičinlivější si jen do své kapsy vydělal takřka dvanáct tisíc, druhý z mužů téměř tři tisíce korun.

Vymazali nulu

„Policisté povinné položky bloku vypsali standardně propisovací tužkou, avšak položku o výši pokuty vypsali rollerem. Jde o pero, které má speciální inkoust, který lze mazat a následně znovu přepsat. Díl B předali po zaplacení přestupci a u dílu A pokutového bloku, který se odevzdává nadřízenému, částku smazali a přepsali ji na nižší,“ přiblížila již dříve Nguyenová.

Policie zadržela muže podezřelého z vraždy. Změnil vzhled a nebránil se

Krimi

Nejvyšší rozdíl mezi skutečně uloženou pokutou a tou, kterou následně policisté přepsali do odevzdaného bločku, činil 1800 korun. Řidič jim za přestupek zaplatil na místě dva tisíce, oni z této částky prostě jen vymazali jednu nulu a v kolonce zůstalo pouhých 200 korun, které pak odevzdali nadřízenému.

Nyní policistům hrozí až pětileté vězení či zákaz činnosti za zneužití pravomoci úřední osoby a zpronevěru. Tuto dvojici z jednoho místního oddělení olomoucké policie už nadřízený až do pravomocného skončení případu dočasně zprostil výkonu služby, takže obvinění jsou doma s polovinou platu a čekají, jak věc dopadne. Pokud budou pravomocně odsouzeni, kromě trestu přijdou jak o práci, tak o finanční policejní výsluhy i odchodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám